ALTINCI VE YEDİNCİ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN FEN BİLGİSİ, MATEMATİK VE TÜRKÇE DERSİNDEKİ HAREKETLERİNİN İNCELENMESİ - Erdoğan, İbrahim (Kastamonu Üniversitesi, 2009)
Öğrenci merkezli bir eğitimde öğrencilerin kendi bilgilerini yapılandırmaları teşvik edilmektedir. Öğrenciler soru sorarak, tahmin yürüterek, deneyler geliştirerek, veri toplayarak ve analiz yaparak kendi öğrenmelerini yönlendirmektedirler. Bu çalışmanın amacı öğrenci merkezli eğitim uygulamasına geçen okullarda öğrencilerin sınıf içerisindeki hareketlerini gözlemlemek kaydıyla öğrenci merkezli eğitimin ne denli uygulandığını belirlemeye çalışmaktır. Bu çalışmaya Muş ili merkezinde resmi okullarda görev yapan 38 öğretmen ve onların 1053 öğrencisi katılmıştır. Araştırma sonucunda; öğretmenler tarafından her ne kadar öğrenci merkezli eğitim yapıldığı belirtilse de henüz geçiş aşamasında oldukları, sınıflarda öğretmenin hala merkez olduğu, öğrencilerin ise çok az oranda söz aldıklar ve bilimsel yöntemleri kullandıkları tespit edilmiştir.
INVESTIGATION OF SIXTH AND SEVENTH GRADE STUDENTS’ ACTIONS AT THE SCIENCE, MATHEMATHICHS AND TURKISH LESSONS
Keywords: Öğrenci merkezli eğitim; öğrenci hareketi; öğrenci beyanları ve bilimsel yöntemler.