Lise Öğrencilerinin Olimpiyat Farkındalıklarının İncelenmesi - Vural, Engin; Yıldız, Yeliz Ay; Dönmez, Ahmet; Doğanay, Güngör (Uluslararası Bilim Kültür ve Spor Derneği (UBİKS), 2025)
Bu çalışmanın amacı, lise öğrencilerinin olimpiyat farkındalıklarını incelemektir. Bitlis ilindeki Proje Okullarında öğrenim gören toplam 504 öğrenci, 272 kız ve 232 erkek, çalışmaya katılmıştır ve bu araştırmada anket modeli kullanılmıştır. Veriler, "Lise Öğrencileri Olimpiyat Farkındalık Ölçeği" ve Kişisel Bilgi Formu ile toplanmıştır. Toplanan veriler, betimsel istatistikler ve tek yönlü MANOVA testi ile analiz edilmiştir. Analizler sonucunda, öğrencilerin olimpiyat kavramları ortalama puanlarında cinsiyete göre anlamlı bir fark olduğu (p 0,05). Olimpiyat farkındalığı ile sınıf düzeyi ve annenin eğitim durumu arasında anlamlı bir fark bulunmazken (p>0,05), babanın eğitim durumu ile olimpiyat kavramları boyutunda anlamlı farklar bulunmuştur (p<0,05). Öğrencilerin olimpiyat farkındalığı, olimpiyatları takip etme durumlarına göre anlamlı bir fark göstermiştir (p<0,05). Ayrıca, öğrencilerin olimpiyat farkındalıklarının ortalamanın üzerinde olduğu bulunmuştur. Sonuç olarak, erkeklerin daha yüksek farkındalık seviyelerine sahip olduğu belirlenmiştir. Babasının eğitim düzeyi lisans olanların, babasının eğitim düzeyi ortaöğretim olanlara göre daha yüksek olimpiyat farkındalığına sahip olduğu sonucuna varılmıştır. Olimpiyatları takip edenlerin, olimpiyatları takip etmeyenlere göre daha yüksek farkındalığa sahip oldukları sonucuna varılmıştır.
An Investıgatıon of Hıgh School Students' Awareness of The Olympıcs
Keywords: Olimpiyatlar; Farkındalık; Lise Öğrencisi