6. Sinif Türkçe Ders Kitabinin Deger Aktarimi Baglaminda Incelenmesi - Sakiroglu, Yunus (Ali Fuat ARICI, 2020)
Bu çalismanin amaci 6. Sinif Türkçe Ders Kitabinda yer alan metinleri 2019 Türkçe Dersi Ögretim Programindaki kök degerler ve Schwartz’in Deger Gruplari Tablosuna göre incelemektir. Arastirmada verilerin derlenmesinde nitel arastirma yöntemlerinden doküman incelemesi kullanilmistir. Arastirma verilerinin çözümlenmesinde ise betimsel analiz yöntemi kullanilmistir. Arastirma kapsaminda 6. Sinif Türkçe Ders Kitabindaki 24 okuma metni incelenmis olup dinleme/izleme ve serbest okuma metinleri degerlendirmeye alinmamistir. Metinlerde deger ifadesi barindiran cümleler ilgili deger kategorisine dâhil edilmis, her degerin frekanslari metinlere göre ayri ayri hesaplanmistir. Arastirma kapsaminda kök degerler adalet, dostluk, dürüstlük, öz denetim, sabir, saygi, sevgi, sorumluluk, vatanseverlik ve yardimseverlik alt degerlerinden; Schwartz’in Deger Gruplari ise güç, basari, hazcilik, uyarilim, özyönelim, evrenselcilik, iyilikseverlik, gelenek, uyma ve güvenlik alt degerlerinden olusmaktadir. Arastirma sonucunda 6. Sinif Türkçe Ders Kitabindaki metinlerde kök degerlere 163 defa yer verildigi ve bunlarin içinde vatanseverlik, sevgi ve yardimseverlik degerlerinin en sik kullanilan degerler oldugu adalet ve dürüstlük gibi iki önemli kök degere çok az yer verildigi tespit edilmistir. Bunun yani sira ayni metinlerde Schwartz’in Degerler Tablosunda yer alan degerlere ise 168 defa yer verildigi bulgulanmistir. Iyilikseverlik, güvenlik, evrenselcilik, hazcilik ve gelenek degerleri sik kullanilan degerler olarak öne çikmakta iken basari, uyarilim ve uyum ise diger degerlere oranla az kullanilan degerler olmustur.