İngilizce Öğretmenlerinin Sınıf Yönetimi Anlayışları ve Lise Öğrencilerinin İngilizce Dersine Yönelik Tutumları: Bir Karma Yöntem Araştırması - Bozkur, Helin; Polat, Murat (My University, 2024)
Bu araştırma, İngilizce öğretmenlerinin sınıf yönetimi anlayışları ile lise öğrencilerinin İngilizce dersine yönelik tutumları arasındaki ilişkiye öğrencilerin bakış açıları üzerinden ışık tutmak amacıyla gerçekleştirildi. Araştırma bir karma yöntem araştırmasıdır. Örneklem grubunu 265 [197 kız; 68 erkek] lise öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmanın hem nicel hem de nitel verileri Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesinde bulunan bir şehir merkezindeki üç farklı devlet lisesinden toplanmıştır. Ulaşılan veriler üzerinde ilk olarak; betimsel ve nedensel-karşılaştırmalı istatistiksel analizler yapılmıştır. İkinci olarak, PLS-SEM yaklaşımı temelinde bir yol analizi ölçüm modeli oluşturulmuş ve model sınaması gerçekleştirilmiştir. Üçüncü olarak toplanan nitel veriler üzerinde içerik analizi uygulanmıştır. Veri analizi sonrasında elde edilen nicel ve nitel bulgular birlikte değerlendirilerek araştırmanın sonuçlarına ulaşılmıştır. Buna göre; İngilizce öğretmenlerinin sahip oldukları sınıf yönetimi anlayışlarının lise öğrencilerinin İngilizce dersine yönelik tutumlarının anlamlı bir yordayıcısı olduğu ortaya çıkmıştır. Buna göre, sınıf yönetimi anlayışı değişkeni ile kurulan modelin İngilizce dersine yönelik tutum puanlarındaki değişimin ~%9.3’ünü anlamlı düzeyde açıklamakta olduğu söylenebilir. Bu sonucu ulaşılan yol analizi bulguları ile öğrencilerden yapılan doğrudan alıntılar da desteklemektedir. Ayrıca, İngilizce öğretmenlerinin demokratik sınıf yönetimi anlayışlarının, öğretmenlerin otoriter sınıf yönetimi anlayışları ile öğrencilerin İngilizce dersinin önemine yönelik tutumları arasında tam aracılık etkisine sahip olduğu da belirlenmiştir (p<.001). Araştırmanın sonuçları doğrultusunda İngilizce derslerindeki sınıf yönetimi anlayışı üzerine İngilizce öğretmenleri için birtakım önerilerde bulunulmuştur.
Keywords: Karma Yöntem; Lise; PLS-SEM; Sınıf Yönetimi; İngilizce Öğretmenleri