7. Sınıf Öğrencileri Düzeyinde Duygusal Zeka ile Çatışma Çözme Davranışı Arasındaki İlişkinin Bazı Değişkenlere Göre İncelenmesi - Kiye, Semra; Demir, Esra (My University, 2018)
Buçalışmanın amacı yedinci sınıf öğrencileri düzeyinde duygusal zekA ile çatışmaçözme davranışı arasındaki ilişkinin bazı değişkenlere göre incelenmesidir.Araştırma ilişkisel tarama modelinde olup, araştırmanın örneklemi uygunörnekleme yöntemiyle belirlenen 2016-2017 eğitim-öğretim yılı Muş İlimerkezindeki üç ortaokulda eğitim gören toplam 233 yedinci sınıf öğrencisindenoluşmaktadır. Araştırma verileri ‘Kişisel Bilgi Formu’, Küçükkaragöz ve Kocabaş(2012) tarafından geliştirilen ‘Çocuklar İçin Duygusal ZekA Ölçeği’ ve Koruklu(1998) tarafından geliştirilen ‘Çatışma Çözme Davranışını Belirleme Ölçeği’ ileelde edilmiştir. Veri analizleri için SPSS 16.0 paket programı kullanılmıştır.Elde edilen bulgulara göre duygusal zekA ile çatışma çözme süreçleri arasındap0,01 düzeyinde, pozitif yönde ve anlamlı bir ilişki vardır. DuygusalzekAları bakımından kızlar ve erkekler arasında p0,05 düzeyinde anlamlı birfark saptanmıştır.

The purpose of this study is to examine therelationship between emotional intelligence and conflict solving behavior interm of some variables at seven grade level. The relational survey approach wasfollowed and the subjects (n233) were the seven grade students of three middleschools in Muş in the 2016-2017 academic year. Data were collected through‘Personal Information Form’, ‘Emotional Intelligence Scale for Children’developed by Küçükkaragöz and Kocabaş (2012) and the ‘Conflict Solving BehaviorIdentify Scale’ developed by Koruklu (1998). SPSS 16.0 package program was usedfor data analysis. According to the findings, there is a significant positiverelationship between emotional intelligence and conflict resolution processesat p 0.01 level. A significant difference was found at p 0.05 betweengirls and boys in terms of their emotional intelligence.
Examining the Relationship Between Emotional Intelligence and Conflict Resolution Behavior of the 7th Grade Students According to Some Variables
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları; Eğitim, Özel; Psikoloji