1927 Nüfus Sayımına Göre Erzincan Vilayetinin Demografik Özellikleri - Onat, Gülbin Fırat (My University, 2020)
Türkiye Cumhuriyeti kurulmasının ardından tıpkı diğer modern devletlerebenzer şekilde düzenli bir şekilde nüfus sayımları yapmaya başlamıştır.Nüfus sayımı, Türkiye Cumhuriyeti için ekonomik planlama açısından insankaynağını öğrenmek açısından oldukça önemliydi. Ülke sınırları içerisindekaç kişinin yaşadığı, bu insanların yaş gruplarını, dil, din, etnik kökenleriniöğrenilmesini sağlayan nüfus sayımı aynı zamanda kamu yönetimi için degereklidir. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk genel nüfus sayımı 1927 yılındayapılmıştır. Bu çalışmada, 1927 yılında yapılan genel nüfus sayımınınsonuçlarına göre Erzincan vilayetinin nüfus verileri ele alınmıştır. AyrıcaErzincan vilayetinin sosyal ve ekonomik durumu 1927 sayımının dil, din,medeni hal, meslek, okuryazarlık, yaş ve maluliyet verileri iledeğerlendirilmiştir. Bu veriler ışığında, Erzincan vilayetinin toplumsalyapısının özellikleri anlaşılmaya çalışılacaktır.

With the establishment of the Republic of Turkey" like other modern states, it started to make regularly census. The census was vital to learn the human resources in terms of economic planning for the Republic of Turkey. The census, which enables learning how many people live in the country borders, their age groups, language, religion, ethnicity, is also necessary for public administration. The Republic of Turkey conducted the first general census in 1927. In this study, according to the results of the general census conducted in 1927, the population data of Erzincan province were discussed. In addition, the social and economic situation of Erzincan province was evaluated with the language, religion, marital status, profession, literacy, age, and disability data of the 1927 census. In the light of these data, the features of the social structure of Erzincan province will be tried to be understood.
Demographic Features of Erzincan Province According to the 1927 Population Census