Matematik Öğretmenlerinin Matematiksel Görev Oluşturma Durumlarının İncelenmesi - Polat, Semra; Dede, Yüksel (Parantez Teknoloji, 2020)
Bu çalışmanın amacı, ortaokul matematik öğretmenlerinin farklı matematiksel görev oluşturma durumlarını ve bu görevleri oluştururken kullandıkları matematiksel konuları belirlemektir. Bu kapsamda bu çalışma, nitel araştırma yöntemlerinden tekli durum çalışması deseni kullanılarak yürütülmüştür. Çalışma, 2019-2020 eğitim-öğretim yılı bahar yarıyılında Doğu Anadolu’daki bir ilin merkez ve ilçelerinde bulunan resmi ortaokullarda görev yapan ve kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemi ile belirlenen 18 matematik öğretmeniyle gerçekleştirilmiştir. Veriler, açık uçlu sorulardan oluşan bir yazılı görüş formu aracılığıyla toplanmış ve anlamsal içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Çalışmanın bir sonucu, matematik öğretmenlerinin en fazla bağlama dayalı görevler oluşturmaya çalıştıklarını ortaya koymuştur. Ayrıca, bu görevlerin oluşturulmasında kullanılan matematiksel konuların görev türüne göre farklılaştığı da belirlenmiştir. Ek olarak, ileri araştırmalar için bazı öneriler de yapılmıştır.
Examination of Mathematics Teachers’ Mathematical Task Design Situations
Keywords: Matematik öğretmenleri; Matematiksel görev; Matematiksel görev oluşturma; Tercih edilen konular