Sonlu Elemanlar Analizi Yazılımı ile IPM Mil Motor Performans Analizi Üzerine Karşılaştırmalı Bir Benzetim Çalışması - Aslan, Büşra; Balcı, Selami (Muş Alparslan Üniversitesi, 2021)
Kalıcı tip mıknatıslı senkron motorlar, günümüzde sabit güç ve değişken hız gereksinimi olan bazı otomasyon sistemlerinde, beyaz eşyalarda, savunma sanayii uygulamaları gibi birçok alanda kullanılmaktadır. CNC tezgahları, ahşap tornaları, metal tornaları gibi ağır tork ve yüksek devir gerektiren uygulamalarda ise mil motorlar tercih edilir. Küçük bir hacme sahip olmalarına rağmen mil motorları, bulundukları sistemlerin daha yoğun ve verimli çalışmasını sağlar. Son yıllarda popüler konu haline gelen sonlu elemanlar analizi (SEA) yaklaşımı ile elektrik motorlarının performans incelemeleri, elektromanyetik modelleme ve benzetim çalışmaları kolaylıkla yapılabilmektedir. Böylece, farklı yapı ve özelliklerde tasarlanabilen elektrik motorlarının akım, gerilim, güç, tork ve hız karakteristikleri elde edilebilmektedir. Bu çalışmada, SEA yazılımı kullanılarak kalıcı tip mıknatıslı motorların (IPM) ve IPM mil motorların çalışma performanslarının karşılaştırması üzerine bir benzetim örneği verilmiştir. Böylece, mekatronik uygulama alanlarında sıkça kullanılan mil motorların tasarımı üzerine elde edilen performans verileri rapor edilmiştir. Elektrik makinelerinin tasarımı konularına ilgi duyan araştırmacılar için örnek bir karşılaştırmalı SEA benzetim çalışması sunulmuştur.
maummfd
Keywords: Kalıcı tip mıknatıslı motorlar; IPM; mil motorlar; SEA