Sivrice (Elazığ) Fay Zonunda Radon Gazı - Bal, Sultan; Doğru, Mahmut (Muş Alparslan Üniversitesi, 2013)
Sivrice Fault Zone, the source of some of the devastating earthquakes of different sizes in historical and instrumental periods have the active faults. Passive radon emissions in soil and water samples from radon monitoring stations set up on the Sivrice Fault Zone analyzed. To determine the emissions of radon gas in water and soil samples were made using CR-39 plastic detectorsSivrice Fault Zone, the source of some of the devastating earthquakes of different sizes in historical and instrumental periods have the active faults. Passive radon emissions in soil and water samples from radon monitoring stations set up on the Sivrice Fault Zone analyzed. To determine the emissions of radon gas in water and soil samples were made using CR-39 plastic detectors

Sivrice Fay Zonu, tarihsel ve âletsel dönemlerde bazıları yıkıcı olan değişik büyüklükte depremlere kaynaklık etmiş aktif faylardır. Sivrice Fay Zonu üzerine kurulan radon izleme istasyonlarından alınan toprak ve su örneklerinde pasif olarak radon yayılımları incelenmiştir. Su ve toprak örneklerinde radon gazının yayılımının belirlenmesi CR-39 plastik detektörleri kullanılarak yapılmıştır. Yeryüzü en üst katmanı toprak ve onun altında kaya tabakası olacak şekilde bir jeolojik yapıya sahiptir. Bu kaya tabakası evrenin başlangıcından beri var olan 238U, 232Th ve 40K çekirdeklerini içerir. Kaya tabakasında bulunan bu ilk radyonüklitlerin karasal aktiviteye sebep olduğu bilinmektedir. Dünyanın jeolojik yapısı incelendiğinde, gama radyasyonunun toprağın ilk 30 cm yüzey aralığındaki derinlikte bulunan radyonüklitlerden kaynaklandığı bilinmektedir [1]. İnsanların maruz kaldığı doza en büyük katkıya doğal radyasyonun sebep olması ve doğal radyasyonun da temelinde doğal radyonüklitlerin bulunması, doğal radyasyonun ilgi çekici özel bir konuma sahip olmasını sağlar.
Seasonal Changes of Radon Gas Emissions on Sivrice (Elaziğ) Fault Zone
msufbd
Keywords: Radon; CR-39; Sivrice fault zone; Radon; CR-39; Sivrice fay hattı