YÜKSEKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN ERASMUS+ PROGRAMI HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİ (MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ) - Adanır, Yahya; Susam, Ezlam (My University, 2019)
Bu araştırmanın amacı, yükseköğretim öğrencilerinin Avrupa Birliği eğitim programlarından olan Erasmus+ Programı hakkındaki görüşlerini belirlemektir. Bu bağlamda öğrencilerin bu programa katılma nedenleri, programa katılmadan önce yapılan hazırlıklar, katılım sürecinde yaşadıkları problemler ve katılım sonucunda elde ettikleri kazanımlar tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından oluşturulan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Veriler, 2015– 2018 yılları arasında Erasmus+ Programı öğrenci hareketliliğine katılan 10 lisans öğrencisi ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla elde edilmiştir. Veriler, içerik analizi ve betimsel analiz yöntemleriyle analiz edilerek yorumlanmıştır. Araştırmanın sonucunda öğrencilerin en çok yeni kültürler görmek ve yabancı dillerini geliştirmek amacıyla programa katıldıkları ve programın sonunda bu amaçlarını gerçekleştirdikleri görülmektedir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara dayalı olarak programdan faydalanmak isteyen öğrencilere yönelik çeşitli önerilerde bulunulmuştur. Bu önerilerden en önemlileri; programa katılacak olanlara yönelik bilgilendirme toplantılarının yapılması ve öğrencilere verilen hibenin arttırılması gerektiğidir.

The aim of this study is to reveal the opinions of the higher education students about the Erasmus+ Program, which is one of the European Union education programs. The reasons of participation of students in these programs, the preparations made before attending the program, the problems they experienced during the program and the benefits they achieved were tried to be determined. Case study which is a qualitative research method was used in the study. The data were obtained by semi-structured interviews with 10 undergraduate students who participated in Erasmus+ student mobility between the years 2015 and 2018. Data were analyzed by content and descriptive analysis techniques. As a result of the research, it has been seen that the students mostly participated in the programme in order to see new cultures and to develop their foreign languages, and as a result of the program, they achieved these aims. Based on the results of the research, various suggestions were made for students who would like to benefit from the programme. The most important of these suggestions are; there should be orientation programs for the participants and the grant for the students should be increased.
The Opinions of the Higher Education Students about the Erasmus+ Program (Mus Alparslan University Sample)