Medya ve Diğer Dış Etkenlerin Gençlerin Satın Alma Davranışları Üzerindeki Etkisi - İnce, Mustafa; Koçak, Mevlüt Can (Muş Alparslan Üniversitesi, 2019)
There are many parameters that affect the purchasing behavior of people.The most dominant of these is undoubtedly direct experience. However, most ofthe actions of young people, including procurement behaviors, are not based onexperience. Instead, ideas and experiences of the person's immediatesurroundings can be effective in their decisions. There are other factors thatmay prevent optimal decision-making on purchasing behaviors or lead todifferent preferences. The aim of this study is to determine the effect ofexternal factors like advertisement, promotion, campaign of companies’including work activities on purchasing behaviors of young people. In theresearch results; it has been found that campaigns have a significant impact onthe purchasing behavior of young people, men give more importance to the brand, and women pay more attention to criticism that come from their environment thanmen.

İnsanlarınsatın alma davranışlarını etkileyen pek çok parametre bulunmaktadır. Bunlararasında en baskın olanı şüphesiz doğrudan tecrübedir. Ancak, özelliklegençlerin, satına alma davranışları da dahil çoğu eylemleri tecrübeyedayanmamaktadır. Onun yerine kişinin yakın çevresinin fikirleri ve deneyimlerikararlarında etkili olabilmektedir. Satın alma davranışlarında optimum kararvermeyi engelleyecek veya farklı tercihlere gerekçe olabilecek başka unsurlarda bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı, bireyin yakın çevresi ile firmalarınreklam, promosyon, kampanya vb. çalışmaları dahil dış etkenlerin, gençlerinsatın alma davranışları üzerindeki etkisini belirlemeye çalışmaktır. Çalışmadaelde edilen veriler, yüz yüze görüşmeye dayalı anket tekniğiyle eldeedilmiştir. Araştırma sonuçlarında; kampanyaların gençlerin satın almadavranışlarında önemli etkisinin olduğu, erkeklerin markaya daha fazla önemverdiği, kadınların çevrelerinden gelen eleştirileri erkeklere oranla dahafazla dikkate aldığı ortaya çıkmıştır.
The Effect of External Factors on Purchasing Behaviours of the Young
anemon
Keywords: Purchasing behavior; external factor; environmental factor; youth; Satın alma davranışı; dış etken; çevre faktörü; gençler