MODERN İSTİSMÂR’A ÇÖZÜM ALTERNATİFİ OLARAK HENRY DAVİD THOREAU’NUN İTİDÂL FELSEFESİ - Palabıyık, Adem; Topar, Eda; Koç, Yunus (Ali Ülvi ÖZBEY, 2025)
Bu çalışmamızdan temel maksat, Yeni Çağ ile birlikte tezahür eden ve yüksek sanayi faaliyetlerinin teşekkülü ile son raddeye ulaşan modernitenin, toplumları nasıl ifsat ettiğini ve insan hayatını nasıl sekteye uğrattığını olabildiğince makul bir zeminde tartışmak olmuştur. Söz konusu bu tartışmayı, Henry David Thoreau cihetinden gerçekleştirmek öncelikli amacımızdır. Bilhassa Amerikan toplumu üzerinden moderniteyi eleştiren Thoreau, ne yazık ki bu eleştirilerinden ötürü, sözde demokratik olan Amerika hükümeti tarafından birtakım cezalara çarptırılmıştır. Ona karşı Amerika hükümeti tarafından uygulanan caydırma politikaları, bizleri, Batı’nın özgürlük anlayışını yeniden düşünme ve irdelemeye teşvik etmektedir. Özellikle bugünlerde, dünyanın ne hâlde olduğunu idrâk edebilmemiz, Batı güdümlü modernitenin yeniden masaya yatırılmasına kapı aralamaktadır. Dolayısıyla bizler de, bu çalışmamız hasebiyle, kendi menfaatleri söz konusu olduğunda, kendi vatandaşını bile harcamaktan çekinmeyen Avrupa uygarlığının, perde arkasındaki gerçek yüzünü gün yüzüne çıkarmayı ve Batı temelli “İnsan Hakları” söylemlerinin, lafügüzaftan ibaret olduğunu açığa çıkarmayı gaye edindiğimizi söyleyebiliriz.
HENRY DAVID THOREAU'S PHILOSOPHY OF TEMPERANCE AS AN ALTERNATIVE SOLUTION TO MODERN ABUSE
Keywords: Başkaldırı; Doğa; Modernite; Sade Yaşam; Uyanış