John Rawls’un Kamusal Akıl Kavramı ve Demokratik Müzakere Tartışmaları - Keskintaş, Orhan (My University, 2021)
Çalışma, J. Rawls tarafından geliştirilen kamusal akıl kavramının kapsam ve sınırlarını; demokratik müzakere açısından önemini analiz etmeyi amaçlar. Çalışmada betimleyici, analiz ve karşılaştırma yöntemi kullanılmıştır. Derrida’nın kararverilemezlik kavramı ile Rawls’un kendi başına duran siyaset anlayışı arasında yakınlıklar incelenmiştir. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde Rawls’un geliştirdiği kamusal akıl kavramının kapsamı ve tanımı analiz edilmiştir. İkinci bölümde ise Rawls’un geliştirdiği kamusal aklın içeriği, prosedürel kısmı, ideali, anayasal demokratik düzene katkısı gibi nitelikleri, demokratik müzakere açısından değerlendirilmiştir. Burada, Rawls’un, özellikle Habermas ile yaptığı tartışma siyasal teoriye katkısı açısından analiz edilmiştir. Diğer bir temel kavram siyasalın “kendi başına duran” bir alan olarak nitelendirilmesidir. Bu, Rawls açısından “felsefeyi olduğu yerde” bırakmaktır. Çalışmanın son bölümünde, tartışma kendi siyasal kültürümüzle irtibatlı değerlendirmeye çalışılmıştır. Siyasal alanı, din, felsefe ve ahlak açısından yapısökümün temel bir tekniği ve kavramı olan kararverilemezlik alanı olarak düşünmenin, laiklik, milliyetçilik ve dinsellik üzerine oluşturulmaya çalışılan siyasal kültürün gerilimlerini azaltacağı savunulmuştur. Ayrıca, Rawls’un geliştirdiği, örtüşen görüş birliği, ülkemiz açısından, siyasal alandaki kararverilemezlik durumunu aşmanın önemli bir imkanını taşıdığı savunulmuştur.
Keywords: John Rawls; kararverilemezlik; Kamusal akıl; kendi başına duran siyaset; demokratik müzakere John Rawls