Öğretmen Adaylarının İdeal Eğitim Ortamına Yönelik Bakış Açılarının İncelenmesi - Yenen, Emin Tamer; Dursun, Fevzi (Muş Alparslan Üniversitesi, 2018)
Buaraştırmanın amacı öğretmen adaylarının ideal ve demokratik eğitim ortamınailişkin görüşlerinin belirlenmesidir. Çalışma nitel araştırma deseniçerçevesinde, durum çalışması yöntemi ile sürdürülmüştür. Araştırmanın çalışmagrubu, 2016-2017 öğretim yılında Gaziosmanpaşa Üniversitesindeki 20 öğretmenadayından oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak açık uçlu ankettekniği kullanılmıştır. Elde edilen veriler betimsel analiz yöntemiyle çözümlenmiştir.Çalışmada, ideal eğitim ortamının oluşturulmasında sınıfın fiziki koşullarınınve psikolojik dinamiklerin dikkate alınması gerektiği ve olumlu bir sınıfiklimi oluşturmanın ideal ve demokratik bir eğitim ortamı için önemli bir unsurolduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.

The aim of this study is to determine the teacher candidates’ opinionsregarding the ideal and democratic education environment. The study was carriedout by the case study method in framework of qualitative research design. Studygroup of the research consists of 20 teacher candidates from GaziosmanpaşaUniversity in 2016-2017 academic year. In the research open-ended questionnairetechnique was used as a data collection tool. The obtained data were analysedby descriptive analysis method. It has been found in the study that thephysical conditions and psychological dynamics of the class must be taken intoaccount while forming an ideal educational environment, and creating a positiveclassroom climate is an important element for an ideal and democratic educationalenvironment.
Examination of Teacher Candidates’ Opinions on Ideal Education Environment
anemon
Keywords: İdeal Eğitim Ortamı; Eğitim Ortamını Tasarlama; Öğretmen Adayı; Ideal Education Environment; Designing Education Environment; Teacher Candidates