Orta Çağ İran'ı ve Selçuklular: Kültürel ve Tarihsel Etkileşimler Üzerine Bir İnceleme - Bedirhanoğlu, Hüseyin Erkan (Sinop Üniversitesi, 2026)
Bu makale, İran kültürü ile entelektüel ve idari geleneklerinin Selçuklu imparatorlu-ğuna olan derin entegrasyonunu inceleyerek bir Türk hanedanının Fars medeniyet modelini nasıl somutlaştırıp yaygınlaştırdığını vurgulamayı amaçlamaktadır. Selçuklu-lar hem İslam öncesi hem de İslam dönemindeki İran kavramlarından, özellikle de Sasani ve Abbasi mirasından gelen kavramlardan yararlanarak yönetim, edebiyat ve elit söylem dilini Farsça olarak benimsemiştir. Selçuklular, sadece fetih yapmakla kalmamış, aynı zamanda mimari, eğitim ve siyasi ideoloji yoluyla Fars kavramlarını aktif olarak desteklemişlerdir. Alimler, vezirler ve saray görevlileri tarafından sürdü-rülen İranşehr dünya görüşü, imparatorluk politikalarını ve sanatsal üretimi şekillendi-rerek Fars estetiği ve değerlerini imparatorluğun kimliğine yerleştirmiştir. Türk askeri liderliği baskın olmaya devam ederken Fars kültür otoritesi ideolojik ve kurumsal temeli sağlamıştır. İran ve Anadolu’da görülebilen bu kültürlerarası sentez, sonra ge-len İslam imparatorluklarını etkileyen kalıcı bir miras meydana getirdi. Sosyolojik ve antropolojik bir bakış açısıyla Selçuklu dönemi, Fars mirasının Türk-İslam imparator-luk bağlamında korunup yeniden şekillendirildiği, kültürel müzakerenin önemli bir dönemi olarak ortaya çıktı.
Keywords: Kültürel Miras; Kültürel Alışveriş; Fars Kültürü; Anadolu; Selçuklu