Yükseköğretimde Öğrencilerin Akademik, Sosyal ve Kültürel Faaliyetlere Etkin Katılımı - İlhan, Elif; Çam, Şefika Sümeyye; Çam, Zekeriya (My University, 2018)
Yükseköğretimde etkin katılım, son yıllarda dikkat çeken bir kavram hâline gelmiştir. Öğrenciler, akademik, sosyal ve kültürel faaliyetlere etkin katılım göstererek akademik/ mesleki/ sosyal yaşamları için gerekli pek çok niteliği kazanabilir. Öğrencilere etkin katılım göstermelerini sağlayacak olanaklar sunmak, çabalarını desteklemek ve onları bu konuda yönlendirmek üniversitelerin görevleri arasındadır. Bu görevlerin yerine getirilebilmesi için öncelikle mevcut durumun belirlenmesi gerekmektedir. Bu çalışmada, üniversite öğrencilerin akademik, sosyal, kültürel faaliyetlere etkin katılım düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın modeli taramadır ve nicel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Çalışma grubunu, 2016-2017 eğitim-öğretim yılında Ankara’daki bir devlet üniversitenin eğitim fakültesinin farklı bölümlerine devam eden 451 öğrenci oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından hazırlanan Üniversite Öğrencilerinin Akademik, Sosyal ve Kültürel Faaliyetlere Etkin Katılımı Anketi (ÜÖ-ASKFEKA) kullanılmıştır. Veriler, temel betimsel istatistik teknikleri ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda öğrencilerin akademik faaliyetlere katılım düzeyinin orta; sosyal ve kültürel faaliyetlere katılım düzeyinin ise düşük olduğu belirlenmiştir. Ayrıca öğrencilerin dersin öğretim elemanlarıyla ders dışında yeterli iletişim kuramadıkları, ancak birbirleriyle sürekli iletişim hâlinde oldukları; ders içi faaliyetlerin kendilerini zorlamadığı ancak sınavlarda zorlandıkları gibi sonuçlara da ulaşılmıştır. Öğrencilerin etkin katılım düzeylerini yükseltmek amacıyla öğretim programları, öğrenenlerin aktif öğrenmesini sağlayacak şekilde geliştirilip uygulanmalı, ücretsiz sosyal ve kültürel faaliyetler düzenlenmeli ve öğrenciler etkin katılım göstermeleri konusunda desteklenmelidir.

Student engagement at higher education has become a noteworthy concept recently. Students gain various qualifications for their academic, professional and social lives engaging actively in academic, social/ cultural activities. It is among the duties of universities to provide opportunities for students to engage, direct them and support their efforts. To fulfill this task, it is necessary to determine the current situation. In this study, it was aimed to determine the engagement levels of university students in academic, social/cultural activities. Study model was survey. Study group included 451 students at a state university in Ankara. Data collection tool was the questionnaire “University Student Engagement in Academic, Social/Cultural Activities (US-EASCA)” developed by the researchers. Data was analyzed with descriptive statistics. It was concluded the level of student engagement in academic activities is “moderate”; “low” in social/cultural activities, students do not communicate adequately with the instructors outside the class, but are in constant contact with each other; in-class activities do not force them, but they are challenged by examinations. To raise student engagement level, curricula should be developed/implemented in a way enabling students to learn actively, free activities should be organized and students should be supported to engage in them.
Keywords: Davranış Bilimleri; İletişim; Eğitim, Eğitim Araştırmaları; Eğitim, Özel; Aile Çalışmaları; Sosyal Çalışma