Bir Siyasal İletişim Aracı Olarak Yeni Medya: 2017 Halkoylamasında AK Parti YouTube Videoları Üzerine Göstergebilimsel Bir Çalışma - Gürbüz, Salih (Muş Alparslan Üniversitesi, 2019)
Buçalışmada Türkiye’de 2017 Nisan ayında yapılan referandum sürecinde AKParti’nin YouTube üzerinde kendi kurumsal hesabında paylaştığı “Tüm KalbimleEvet” isimli 13 video göstergebilim yöntemi ile incelenmiştir. İncelenenvideolarda kadın, erkek hemen her yaştan ve farklı mesleklerden, farklışehirlerden vatandaşın yer aldığı ve milli, manevi, yerel, eğitim, ekonomik vetoplumsal cinsiyet bağlamında göstergelere yer verildiği değerlendirilmiştir.Böylece AK Parti’nin her yaştan, her meslek grubundan kadın ve erkek seçmenineulaşmak istediği ve ülkenin milli, manevi değerlerine bağlı bir parti olduğunuve ülke ekonomisinin daha iyi olmasını referandumla ilişkilendirdiği, yerelnitelikli görseller ile ülkenin tüm şehirlerindeki seçmeni ayrı ayrı önemsediği, yükseköğrenimin parti için önemli bir politika olduğu, kadın seçmenin partiiçin değerli olduğu mesajlarının verilmek istendiği değerlendirilmiştir.

Inthis study, 13 videos that were shared on YouTube official account of the AKParty during the 2017 April Referendum period with the titled as “Yes, With AllMy Heart” were analyzed with the semiotic method. The signs were analyzed asnational, moral, regional, education, economic and gender. Thus, it wasdetermined that Justice and Development Party wants to contact all women andmen voters from all ages and from all occupational groups, it is a loyal partyto the country’s national and moral values, it associates better economicsituation of the country with the referendum and it cares for all voters fromall over the country individually with the regional visuals, AK Party givesparticular importance to higher education policies and value Turkish women voters.
New Media as a Political Communication Tool: a Semiotic Study on AK Party’s YouTube Videos in 2017 Referendum
anemon
Keywords: Yeni Medya; Siyasal İletişim; Göstergebilim; Ak Parti; Youtube; New Media; Political Communication; Semiotic; Ak Parti; YouTube