Dolaşım Sistemi Hastalarında Algılanan Sağlık Statüsü ve Belirleyicileri - Yetim, Birol; Uğurluoğlu, Özgür (My University, 2024)
Amaç: Sağlığın tanımı ve ölçümü noktasında halen bir uygulama birliği bulunmamasına rağmen birey ve toplum sağlığının ölçümü, mevcut durumun tespiti ve iyileştirilebilmesi için son derece önemlidir. Literatürde farklı türden hastalığı olan bireyler üzerinde bu tür araştırmaların yapıldığını görmek mümkündür. Söz konusu hastalıkların başında ise dolaşım sistemi hastalıkları gelmektedir. Ancak Türkiye’de yapılan çalışmalar incelendiğinde söz konusu çalışmaların sayıca az olduğu söylenebilir. Bu çalışmada Türkiye’de dolaşım sistemi hastalığı olan bireylerin algılanan sağlık statülerinin ortaya konulması ve söz konusu durumu etkileyen faktörlerin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu amaçla Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 2019 yılında yayımlanan Türkiye Sağlık Araştırması veri seti kullanılmıştır. Veriler, SPSS 23 programı ile analiz edilmiş ve çalışmanın amacına ulaşabilmek için tanımlayıcı istatistiklerden, fark testlerinden ve regresyon analizinden faydalanılmıştır. Bulgular: Çalışma sonucunda; dolaşım sistemi hastalarının sağlık statülerinin hastaların bireysel ve demografik özelliklerinden, eşlik eden farklı bir hastalığa sahip olma durumu ve sağlık hizmetine erişim düzeylerinden etkilendiği tespit edilmiştir (p<0,05). Kadın, orta yaş ve üzerinde yer alan, eğitim almamış, herhangi bir işte çalışmayan ve düşük bir gelir düzeyine sahip olan dolaşım sistemi hastalarının algılanan sağlık statüleri daha düşüktür. Sonuç: Sonuç olarak; bu çalışma kapsamında elde edilen bilgilerin sağlık sektörü paydaşları ile politika yapıcıları için kanıta dayalı bilgiler sunacağı düşünülmektedir.
Keywords: Sağlık Statüsü; Dolaşım Sistemi Hastalıkları; Kesitsel Araştırma