Felsefi Antropolojik Bir Bakışla Felsefe Bilgisinin Önemi - Durğun, Serpil (Muş Alparslan Üniversitesi, 2018)
The objective of this study is to draw attention to the importance ofhaving philosophical knowledge in the development of sensitive, conscientious, discreet, tolerant, unbiased, responsible generations who, in a philosophicalanthropological view -holding on to the understanding of the “human being as aperson” of the German philosopher Max Scheler, who has acquired the fundamentalproblematic of what is human being and the existence position itself- appear asan essential necessity. Knowledge of philosophy, which lacks the sovereigntyand achievement of the kind that is revealed in the example of positivesciences, basically, minimizing one’s personal ambitions and desires, preventshim from being a person who only pursues his interests.

Bu çalışmanın amacı, insanın ne olduğunu, varlıktaki konumunu kendisine temel sorunsal edinmiş olan Alman filozof Max Scheler’in “kişi olarak insan” anlayışına tutunarak, felsefi antropolojik bir bakış açısıyla, özellikle günümüzde elzem bir gereklilik olarak beliren duyarlı, vicdanlı, sağduyulu, hoşgörülü, sorumluluk sahibi etik değerlere sahip erdemli nesillerin yetişmesinde, felsefe bilgisine sahip olmanın önemine ve gerekliliğine dikkat çekmektir. Bu bilgi, insanın kendisinin ne olduğunu, evrendeki yerini, varoluşunun anlamını, diğer tüm varolanlarla olan bağını bilmesine, anlamasına, sorgulamasına yönelik bir bilgi olarak, öncelikle bireysel düzlemde kişinin kendi kendisini biçimlendirip geliştirmesine, diğer bir ifadeyle karakter gelişimine hizmet eder. Pozitif bilimlerin örneğinde serimlenen türden bir egemenlik ve başarı bilgisi olmayan felsefe bilgisi, temelde, insanın kendi kişisel hırs ve isteklerini minimize ederek, sadece kendi çıkarları peşinde koşan bir insan olmaktan onu alıkoyar
The Importance of Philosophical Knowledge with a Philosophical Anthropological View
anemon
Keywords: Scheler; Person; Full-Human; Formation Knowledge; Philosophical Knowledge; Scheler; Kişi; Tam İnsan; Oluşum Bilgisi; Felsefe Bilgisi