Futsalcılarda Sekiz Haftalık Tekrarlı Sprint Egzersizinin Kan Laktat Düzeyi, Sürat, Dikey Sıçrama ve Alt Ekstremite Kuvvet Gelişimine Etkisi - Kahraman, Muhammed Zahit (Hasan ŞAHAN, 2023)
Bu araştırmanın amacı, erkek futsalcılarda sekiz haftalık tekrarlı sprint egzersizinin kan laktat düzeyi, sürat, dikey sıçrama ve alt ekstremite kuvvet gelişimine etkisinin belirlenmesidir. Araştırmada nicel araştırma yöntemi deneysel modellerinden ön test-son test kontrol gruplu desen kullanılmıştır. Araştırmanın deney grubunu, düzenli futsal antrenmanın yanı sıra sekiz hafta boyunca haftada 3 gün tekrarlı sprint egzersizi uygulanan Muş Alparslan Üniversitesi futsal takımındaki 12 erkek futsalcı (X̄ yaş:21,42±1,31) oluştururken, araştırmanın kontrol grubunu, yalnızca düzenli futsal antrenmanı uygulanan Spor Bilimleri Fakültesi’nde öğrenim gören 12 erkek sporcu (X̄ yaş:21,08±1,00) oluşturmuştur. Araştırmaya gönüllü olarak katılan sporculara, antrenmanlar öncesi ve sekiz haftalık antrenmanlar sonunda kan laktat, 10-20 m sürat, dikey sıçrama ve bacak kuvveti testleri uygulanmıştır. Verilerin normallik düzeyi Shapiro- Wilk testi ile belirlenmiştir. Normal dağılım gösteren verilerin analizinde bağımsız gruplar için Independent Sample T Testi ve bağımlı gruplar için Paired Sample T Testi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre deney grubunda dinlenik laktat ve egzersiz sonrası laktat düzeylerinde anlamlı bir fark bulunmazken (p>0,05) dikey sıçrama, bacak kuvveti, 10 m sürat ve 20 m sürat testlerinde son testler lehine anlamlı düzeyde bir fark tespit edilmiştir (p 0,05). Araştırma sonucuna göre erkek futsalcılara uygulanan sekiz haftalık tekrarlı sprint egzersizinin dikey sıçrama, sürat ve alt ekstremite kuvvet gelişimine olumlu etkiler sağladığı belirlenmiştir. Futsalda sportif başarıya ulaşmak için antrenmanlarda tekrarlı sprint egzersizleri uygulanabilir.
The Effect of Eight-Week Repetitive Sprint Exercise on Blood Lactate Level, Speed, Vertical Jump and Lower Extremity Strength Development in Futsal Players
BAP-20-BESYO-4901-01
Keywords: Futsal; Laktat; Sürat; Kuvvet