Azometin grubu içeren yeni ligand ve metal komplekslerinin sentezi, yapılarının aydınlatılması: biyolojik özelliklerinin değerlendirilmesi - Talay, Yeliz (Muş Alparslan Üniversitesi, 2025)
Son yıllarda, Schiff bazı ligandları, çeşitli yapısal özellikleri ve geniş fizikokimyasal özellikleri nedeniyle akademik araştırmacıların yoğun ilgisini çekmektedir. Schiff bazı geçiş metal komplekslerinin sentezi, spektral karakterizasyonu ve yapı-aktivite ilişkileri çok sayıda çalışmada kapsamlı bir şekilde araştırılmıştır. Potansiyel farmasötik uygulamalara sahip yeni bileşiklerin geliştirilmesi, günümüz bilim dünyasında artan bir ilgi odağı haline gelmiştir. Tıbbi inorganik kimya, yenilikçi teşhis ve tedavi ajanlarının tasarlanmasını ve geliştirilmesini sağlayarak, günümüzde tedavisi zor olan hastalıkların anlaşılması ve tedavi edilmesine önemli katkılar sağlamaya devam eden zorlu bir araştırma alanıdır. Schiff bazı ligandları, azot donörleri olarak, koordinasyon kimyası yoluyla ilaç geliştirmede değerli kaynaklar olan metal kompleksleri oluşturmak için geçiş metalleri ile kolayca koordine olabilirler. Farmakolojik etkileri ve neredeyse tüm geçiş metalleriyle kompleks oluşturma yetenekleri nedeniyle, Schiff baz ligandları yoğun araştırmaların önemli bir konusu olmaya devam etmektedir. Bu çalışmada, bir Schiff bazı ligandı ile Co(II), Fe(II) ve Pd(II) kompleksleri sentezlenmiş ve çeşitli analitik ve spektroskopik yöntemler kullanılarak yapıları aydınlatılmıştır. Yapılan analizler, Schiff bazının bidentat bir ligand olarak azometin azotu ve fenolik oksijen atomu üzerinden metal merkezlerine bağlandığını göstermiştir. Daha sonra tüm bileşiklerin antoksidan aktiviteleri incelenmiştir. Antioksidan aktivitelerin belirlenmesinde; ferrik tiyosiyanat yöntemine dayalı total antioksidan kapasite tayini, Fe³⁺ iyonu indirgeme kapasitesini ölçen FRAP yöntemi, Cu²⁺ iyonu indirgeme esasına dayanan CUPRAC yöntemi, 1,1-difenil-2-pikrilhidrazil (DPPH) radikal süpürme aktivitesi ve 2,2'-azinobis(3-etilbenzotiazolin-6-sülfonik asit) (ABTS) radikali giderme yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, tüm bileşiklerin antioksidan aktiviteleri konsantrasyonla birlikte artış göstermiştir. Ancak, bu aktiviteler karşılaştırmalı olarak değerlendirildiğinde, standart antioksidan maddelere kıyasla düşük düzeyde kaldığı gözlemlenmiştir.

In recent years, Schiff base ligands have gained interest from researchers due to their diverse structural features and broad physicochemical properties. The synthesis, spectral characterization, and structure-activity relationships of Schiff base transition metal complexes have been extensively studied in numerous investigations. Developing new compounds with potential pharmaceutical applications has become an increasing focus within the scientific community. Medicinal inorganic chemistry is a challenging research field that continues to contribute significantly to understanding and treating difficult diseases by enabling the design and development of innovative diagnostic and therapeutic agents. Schiff base ligands, as nitrogen donors, can easily coordinate with transition metals to form metal complexes that serve as valuable resources for drug development through coordination chemistry. Due to their pharmacological effects and ability to form complexes with nearly all transition metals, Schiff base ligands remain an important subject of ongoing research. In this study, Co(II), Fe(II), and Pd(II) complexes with Schiff base ligand were synthesized, and their structures were elucidated using various analytical and spectroscopic methods. The analyses demonstrated that the Schiff base, as a bidentate ligand, binds to metal centers via azomethine nitrogen and phenolic oxygen atoms. The antioxidant activities of all the compounds were then evaluated. To assess antioxidant activity, various methods were used, including the total antioxidant capacity determination based on the ferric thiocyanate method, the FRAP method measuring Fe³⁺ ion reduction capacity, the CUPRAC method based on Cu²⁺ ion reduction, the DPPH radical scavenging activity, and the ABTS radical scavenging method. The results indicated that the antioxidant activities of all compounds increased with concentration. However, when these activities were compared, they remained at a low level relative to standard antioxidant substances.
Synthesis characterzation of structure, evaluation of biological properties of new ligand and metal complexes containing azomethine group
Keywords: Kimya; Chemistry