Portola ve Kabarla çilek çeşitlerinde hasat öncesi farklı gübre uygulamalarının hasat sonrası performansı üzerine etkisi - İşlek, Fırat (My University, 2024)
Bu çalışmada, kabarla ve portola çilek çeşitleri hasat öncesi kontrol, yaprak gübresi, organomineral gübre ve çiftlik gübresi uygulamalarıyla yetiştirilmiş olup hasat sonrası modifiye atmosfer koşullarında 4oC sıcaklıkta 12 gün süreyle %90-95 nispi nemde depolanmıştır. Depolama periyodu süresince her 4 günde bir meyve örneklerinde; ağırlık kaybı, suda çözünebilir kuru madde, titre edilebilir asit miktarı, toplam fenolik madde içeriği ve antioksidan kapasitesi analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre organomineral gübre ile yetiştirilen meyvelerin hasat döneminde daha kaliteli meyveler oluşturduğu ve bu kaliteyi hasat sonrası diğer uygulamalara nazaran koruduğu tespit edilmiştir.
Keywords: Gübre; Depolama; Çilek