Balkanika Edebiyat Ödüllü Eserlerde Kök Değerler: “Sarı Kahkaha” Örneği - Sarıkaya, Bünyamın; Mengüloğul, Gürkan (My University, 2023)
Bu çalışmanın amacı, 2016 yılında Balkanika Edebiyat Ödülü alan Murat Özyaşar’ın “Sarı Kahkaha” adlı eserini 2019 Türkçe Dersi Öğretim Programı’nda yer alan on kök bağlamında incelemektir. Çalışma, “Sarı Kahkaha” adlı eseri kök değerler açısından inceleyen ilk çalışma olması bakımından ayrı bir öneme sahiptir. Çalışmada nitel araştırma deseni kullanılmıştır. Araştırmada veriler, doküman incelemesi tekniğiyle elde edilmiştir. Çalışma kapsamında incelenen eserde yer alan kök değerlerin analiz edilmesinde ise nitel veri analiz tekniklerinden betimsel analiz tekniği kullanılmıştır. Çalışma sonucunda “Sarı Kahkaha” adlı eserde 2019 Türkçe Dersi Öğretim Programında yer verilen 10 farklı değerin tamamının yer aldığı tespit edilmiştir. Eserdeki değerlerin toplam kullanım sıklığı 192’dir. Eserde en fazla sevgi (f=38) yardımseverlik (f=38), sabır ve sorumluluk (f=26), dostluk (f=22) değerlerinin, en az ise adalet (f=2) ve vatanseverlik (f=2) değerlerinin işlendiği tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda eserde 2019 Türkçe Dersi Öğretim Programı’nda yer alan on kök değerden sekizinin önemli ölçüde işlendiği belirlenmiştir. Bu bağlamda eserin kök değerlerin aktarımında faydalı olabileceği düşünülmektedir.
Keywords: Antropoloji; Edebiyat