İktisadi Büyüme- Araştırma ve Geliştirme (Ar-Ge) Harcamaları İlişkisi Üzerine Teorik Bir İnceleme - Erdoğan, Seyfettin; Canbay, Şerif (Muş Alparslan Üniversitesi, 2016)
In theeconomics literature, it has been investigated for a long time whethertechnology and Research and Development (R&D) activities have an effect oneconomic growth. Technological innovations contribute to the economic growth byincreasing productivity in the production process. One of the most importantfactors in technological innovations are R&D activities. Today, manyeconomists point out the differences of R & D activities and technologicalknowledge as the reason of differences in countries economic levels. In thisstudy, the opinions of some great economists about R&D and technology inthe economic literature, associated economic growth models as Pre EndogenousGrowth Model period and Endogenous Growth Models period and R&D issues wereexamined under headings.

İktisatliteratüründe teknoloji ve Araştırma ve Geliştirme (Ar-Ge) faaliyetlerininiktisadi büyüme üzerindeki etkileri uzun zamandır araştırılmaktadır. Teknolojikyeniliklerle Ar-Ge faaliyetlerinin çok sayıda iktisadi büyümeyi etkilemekanalları bulunmaktadır. Bunların başında gelen teknolojik yeniliklerinüretimde verimliliği artırarak ekonomik büyümeyi pozitif yönde etkilemesidir.Teknolojik yeniliklerin ortaya çıkmasını sağlayan en önemli faktör ise Ar-Gefaaliyetleridir. Bu alanda yapılmış birçok çalışmanın bulgularıgöstermiştir ki ülkelerin teknolojik birikim seviyesi ve Ar-Ge faaliyetlerinindüzeyi ekonomik büyüme performansını doğrudan etkilemektedir. Ar-Gefaaliyetlerinin artması neticesinde geliştirilen teknolojik bilgi, ekonominingeneline yayılarak iktisadi büyümeyi olumlu yönde etkilemektedir. Bu çalışmadaAr-Ge faaliyetleri ile iktisadi büyüme ilişkisi teorik düzeyde irdelenmeyeçalışılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişki, içsel büyüme modelleri öncesi veiçsel büyüme modelleri dönemi şeklinde tasnif edilmiştir. Sonuç kısmında iseAr-Ge harcamaları ve yatırımlarının iktisadi büyümeye olan katkısının artırılabilmesineyönelik siyasi iktidara düşen görevlere değinilmiştir.
A Theoretical Investigation about the Relationship of Economic Growth and Research Development (R&D) Expenditure
anemon
Keywords: Economic Growth; R&D; Technology; Endogenous Growth Models; İktisadi Büyüme; Ar-Ge; Teknoloji; İçsel Büyüme Modelleri