AHP VE TOPSIS YÖNTEMLERI KULLANILARAK TEKSTIL SEKTÖRÜNDE PERSONEL SEÇIMI - Ersoy, Yusuf (GÜNES VAKFI, 2021)
Günümüz rekabetçi is ortaminda insan kaynaklari isletmelerin basarisinda önemli bir yere sahiptir. Emek yogun bir sektör olan tekstil sektöründe faaliyet gösteren isletmelerin isin gerekliliklerini en iyi sekilde yerine getirebilecek özelliklere sahip personeller ile çalismalari sürdürülebilirlikleri ve rekabet edebilirlikleri açisindan oldukça önemlidir. Personel seçim sürecinin nitelikli insan kaynaginin isletmeye kazandirilmasinda önemli bir rolü bulunmaktadir. Personel seçim sürecinde isletmeler birçok aday arasindan seçim yapmak zorunda kalmaktadirlar. Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV) yöntemleri birden çok alternatif ve kriterin oldugu personel seçim problemlerinde kullanilmaktadir. Bu çalismada tekstil sektöründe faaliyet gösteren bir firma için gerekli olan en uygun mühendis seçiminin AHP ve TOPSIS yöntemleri kullanilarak gerçeklestirilmesi amaçlanmistir. Çalismada sekiz alternatif personel aday yedi kritere göre degerlendirilmistir. Çalismada kriterlerin agirliklarinin belirlenmesi için AHP yöntemi kullanilmistir. AHP yöntemi ile elde edilen kriter agirliklari TOPSIS yönteminde kullanilmistir. TOPSIS yöntemi sonuçlarina göre alternatifler siralanmis ve firma için en uygun aday belirlenmistir.

In today's competitive business environment, human resources have an important place in the success of businesses. It is very important for the companies in the textile sector, which is a labor-intensive sector, to work with personnel who can best meet the requirements of the task in terms of the sustainability and competitiveness. Personnel selection process has an important role in bringing qualified human resources to the business. During the personnel selection process, firms have to choose among many candidates. Multi-Criteria Decision Making (MCDM) methods are used in personnel selection problems where there are multiple alternatives and criteria. The aim of this study is to select the most suitable engineer for a company in the textile industry using AHP and TOPSIS methods. In the study, eight alternative personnel candidates were evaluated according to seven criteria. AHP method was used to determine the weights of the criteria in the study. Criteria weights obtained by AHP method were used in TOPSIS method. The alternatives were ranked according to the TOPSIS method results and the most suitable candidate for the company was determined.
Personel Selection in The Textile Industry By Using AHP and TOPSIS Methods