KÜRT MESELESİNDE SİYASAL ESENLİK VE EDEBÎ GERÇEKLİK: CAHİT KOYTAK’IN ‘BAHAR TEZİ’ - Çiftçi, Ferhat (Bingol University, 2026)
Cahit Koytak, Türkçe şiirin usta isimlerinden biri olarak kabul görür. Yayımlanmış birçok şiir kitabı ile edebiyat çevrelerinin beğenisini kazanmış ve çeşitli ödüller almıştır. Şiirlerinin içeriğini genel olarak ilahi bağ, hakikat arayışı, insan ve tabiat, yaşamın çeşitli halleri, düşünce ve felsefe gibi unsurlar belirler. Geniş katmanlı, derinlikli, arka planı güçlü bir şiire sahip olan Koytak; bunların yanında sosyal sorunları ele alan bir eğilim de göstermektedir. Bu çerçevede şiirlerinde siyasal ve toplumsal konular, estetik bir çerçeveye kavuşmakta ve bunlar üzerinden insani bir ortak payda amaçlanmaktadır. Şair, bu doğrultuda hem evrensel mahiyette hem de Türkiye’nin siyasal ve toplumsal meselelerine özgü bazı şiirler yazmıştır. Bunlardan biri, siyasi muhataplara sunduğu ve 19 Nisan 2010 tarihinde yayımladığı ‘Açılım İçin Bir Layiha’ adlı metindir. Bu metnin edebî düzlemdeki karşılığı ise şair tarafından ‘Bahar Tezi’ olarak adlandırılmıştır. Türkiye’nin Kürt meselesini çözme iradesini ele alan bu metin, siyasal olumsuzluklar karşısında muhataplarını yüreklendirmek ve böylece çözüm konusunda umutlandırmak istemektedir. Şair, yaşanan siyasi problemi tabii işleyişe dikkat çekecek şekilde bahar mevsimi metaforu etrafında sunar. Böylece hepimiz için siyasal bir esenlik arayışı içerisinde olur. ‘Bahar Tezi’, özetle söz konusu siyasal esenlik çağrısının edebî gerçeklikle buluştuğu bir metindir.
POLITICAL WELL-BEING AND LITERARY REALITY IN THE KURDISH ISSUE: CAHIT KOYTAK'S ‘SPRING THESIS’
Keywords: Kürt meselesi; Cahit Koytak; ‘Bahar Tezi’; Siyasal esenlik; Edebî gerçeklik.