Türkiye'de Yetişen İki Pımpınella L. Türünün Uçucu Yağ Kompozisyonu - Kılıç, Ömer (Muş Alparslan Üniversitesi, 2014)
Bingöl'de yetişen Pimpinella kotschyana Boiss. ve Pimpinella corymbosaBoiss. türlerinin toprak üstü kısımlarındanelde edilen yağlar GC-MS tekniği ile analiz edildi ve bu türlerden sırasıyla%94.4 ve %95.9'luk toplam yağmiktarından 24 ve 25 bileşen tespit edildi. P. Kotschyana'nın ana bileşenlerib-karyofillen (%26.8), a-humulen (%18.6) ve germakren D (%12.8) olarakbelirlendi; P. corymbosa'da ise b-farnesen (%28.6), b-bisabolen (%22.7) ve(E)-anethole (%13.9) ana bileşenler olarak bulundu. P. Kotschyana'nm kemotipi b-karyofillen; P. corymbosa'nm kemotipi b-farnesenolarak belirlendi. Sonuçta bu çalışma ile P. kotschyana ve P. corymbosa türlerinin uçucu yağ içerikleri bakımındanzengin olduğu bulunmuş ve uçucu yağların içerikleri yönünden önemlisonuçlar ortaya konulmuştur.
msufbd
Keywords: Anason; GC-MS; Pimpinella