Nörolojik Hastalıklarda Yoga Kullanımının Etkileri - Dolu, Sevim; Çırak, Kübra; Canpolat, Muhammed; Taşan, Nazan; Kılıç, Serap Parlar (My University, 2024)
Yoga, fiziksel egzersizleri, nefes alma tekniklerini, meditasyonu ve sağlıklı bir yaşam tarzını birleştiren ve Hint felsefesine dayanan eski bir yöntemdir. Yoga, sistemlerimizi dengelemek için zihni (meditasyon) ve bedeni (egzersizler) kullanan manevi bir uygulamadır. Zihnin duyguları ve bedeni etkileme yeteneklerini araştırır. Bu nedenle Ulusal Tamamlayıcı Alternatif Tıp Merkezi (The National Center for Complementary Alternative Medicine) yogayı zihin-beden tıbbı olarak sınıflandırır. Zihin-beden terapileri beyin, zihin, beden ve davranış arasındaki ilişkilere ve bunların sağlık ve hastalık üzerindeki etkilerine odaklanır. Yoga uygulaması da sağlık ve esenliği iyileştirmek için bireyin fiziksel, zihinsel ve ruhsal bileşenlerini bütünleştirir. Bu nedenle yoga bir bilim olduğu kadar ayrıca sağlıklı yaşam sanatıdır. Sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve nörolojik bozukluklar için olası bir tedavi yöntemi olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Multiple skleroz, parkinson, demans, epilepsi, alzheimer hastalığı, baş ağrıları ve inme gibi çeşitli nörolojik hastalıklardaki etkilerini araştıran çalışmalarda yoga pratiğinin hastalık semptomları, denge, güç, esneklik, bilişsel durum, depresyon, anksiyete ve yaşam kalitesi üzerinde etkili olduğu bildirilmiştir. Yoganın nörolojik hastalıklardaki sağlık üzerine olumlu etkileri göz önünde bulundurulduğunda; hastalar için makul derecede güvenli, uygun maliyetli, uygulanabilir ve umut verici bir yöntem olduğu söylenebilir. Hastaların eğitiminde en önemli rolü oynayan sağlık profesyonelleri olarak hemşirelerin, nörolojik hastalıklardaki semptomları yönetebilecek ve kontrol edebilecek mevcut tamamlayıcı ve bütünleştirici yöntemler hakkında bilgilendirilmeleri çok önemlidir. Ayrıca hemşireler, hastalara özellikle ileri düzey yoga uygulamaları yapılırken hastaların istenmeyen etkilerden kaçınmalarını sağlamak için gereken bilgilendirmeyi ve özeni göstermeleri gereklidir. Bu derlemenin amacı nörolojik hastalıklarda kullanılan yoga uygulamasının sonuçlarının incelenmesidir.
Keywords: Yoga; Hemşirelik; nöroloji