Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Çocuğa Sahip Ailelerin Tatil Deneyimleri Üzerine Nitel Bir Araştırma - Atalay, Refika; Çınar, Kevser (Muş Alparslan Üniversitesi, 2021)
Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) teşhisi konulmuş çocukların aileleri hem tatilde hem de seyahat esnasında çeşitli zorluklarla karşılaşmaktadırlar. Bu çalışmanın amacı, otizm spektrum bozukluğuna sahip çocukları olan ailelerin tatil deneyimlerini belirlemek, tatilde yaşadıkları sorunları tespit etmek ve buna uygun pazarlama stratejileri geliştirmek adına ilgili paydaşlara öneriler sunmaktır. Araştırmada yarı yapılandırılmış odak grup görüşme tekniği kullanılmıştır. Mülakat soruları içeren bir görüşme formu oluşturulmuş ve Konya’da yaşayan OSB’li çocuk sahibi 17 aile ile mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Araştırma bulguları, OSB tanısı olan çocuklara sahip ailelerin tatilleri esnasında karşılaştığı en önemli sorunların; konaklama işletmelerinin sunduğu hizmetlerin bu tür aileler için erişilebilir olmadığını, otel personelinin ve diğer ailelerin konu ile ilgili yeterli farkındalığa sahip olmadığını, bundan kaynaklı çalışanların etkili ilişkiler kurmada sorunlar yaşadığını ve seyahat esnasında yaşanılan sorunların ailelerin tatil deneyimlerini olumsuz etkilediğini göstermiştir. Bu durum, OSB teşhisi konulmuş çocukların ve ailelerin topluma kazandırılmasının, toplumun otizm hakkındaki farkındalığının artırılmasının, daha erişilebilir tatil seçenekleri ve hizmetlerinin sunulmasının gerekliliğine dikkat çekmektedir.

Families of children diagnosed with Autism Spectrum Disorder (ASD) face various difficulties both on vacation and during travel. This study aims to determine the holiday experiences of families with children diagnosed with autism spectrum disorder, identify the problems they experience throughout the vacation, and provide suggestions to relevant stakeholders to develop related marketing strategies. A semi-structured focus group interview technique was used in this study. A form containing interview questions was created, and interviews were conducted with 17 families having children with ASD living in Konya. Research findings show the most critical problems the families with ASD children experience in hotels; It has shown that the services offered by accommodation businesses are not accessible to such families, that the hotel staff and other families do not have sufficient awareness of the subject, that the employees have problems in establishing effective relationships due to those issues. The problems experienced by families during their travel negatively affect their holiday. This situation draws attention to the necessity of reintegrating the families who have children diagnosed with ASD, raising awareness of the society on autism, and providing more accessible holiday options for them.
A Qualitative Research on the Holiday Experiences of Families with a Child with Autism Spectrum Disorder
anemon
Keywords: Otizm Spectrum Bozukluğu; Aile Tatili; Tatil Deneyimi; Çocuk Etkisi; Autism Spectrum Disorder; Family Vacation; Family Experience; Children Effect