Muş Tarihi: Kentsel Gelişim Merkezli Bir Yaklaşım - Alican, Mustafa (Muş Alparslan Üniversitesi, 2020)
Bu araştırmanın amacı, Doğu Anadolu’nun en eski şehirlerinden biri olmakla birlikte gelişme ivmesi en düşük iller arasında yer alan Muş’un kentsel gelişim merkezli bir tarihsel manzarasını sunmaktır. Çalışmada şehrin kuruluşundan itibaren geçirdiği tarihsel değişim ve dönüşümler ele alınmış, siyasî tarihine paralel bir hat üzerinden şehrin gelişim dinamiklerine temas edilmiştir. Bu bağlamda tarihin farklı dönemlerinde Muş’un fiziksel görünümü kelimelere dökülmeye çalışılmış ve şehre ilişkin kuşbakışı bir manzara ortaya konulmak istenmiştir. Metinde Muş’un bugününe ve yarınına dair bir perspektif belirlenmesi hedeflenmiştir.

The aim of this research is to present an urban development centered historical landscape of Muş, which is one of the oldest cities of Eastern Anatolia and one of the provinces with the lowest deve-lopment momentum. In the study it was discussed the historical changes and transformations that the city has undergone since its foundation, and touched the development dynamics of the city on a line parallel to its political history. In this context, it has been tried to be put into words the physical appe-arance of Muş in different periods of history and has been tried to be presented a bird's eye view of the city. In the text, it is aimed to determine a perspective on the present and future of Muş.
History of Muş: An Urban Development-Centered Approach
anemon
Keywords: Muş Tarihi; Kentsel Gelişim; İstasyon Caddesi; Kale Mahallesi; Muş Alparslan Üniversitesi; History Of Muş; Urban Development; İstasyon Street; Kale Quarter; Muş Alparslan University