Entropi ile Hiper Çizgelerde Merkezilik - Tugal, Ihsan; Pala, Zeydin (Bitlis Eren Üniversitesi, 2021)
Entropi kompleks sistemlerde belirsizligi ölçmek için kullanilabilir. Hiper çizgeler gerçek dünyaya uygun verileri matematiksel olarak modellemek için yapi sunar. Bu çalismada hiper çizge yapisindaki veriler üzerinde entropi kullanilarak analizler yapildi. Dügüm derecesi ve hiper kenar derecesi kullanilarak dügümlerin ve hiper kenarlarin entropileri hesaplandi. Bu degerlere göre etkinlikleri bulundu. Agirlikli veya agirliksiz iliskisel yapilarda bu yöntemin uygulanabilirligi örnekler üzerinden gösterildi. Birden çok birimi ve çalisani olan kurumlarda karar verme süreçlerinde destek amaçli önerilen yöntemle elde edilen sonuçlar kullanilabilir.

Entropy is used to measure uncertainty in complex systems. Hypergraphs provide structure for mathematically modeling real-world data. In this study, analyzes were made using entropy on the data in the hypergraph structure. The entropies of the nodes and hyperedges were calculated using the node degree and hyper edge degree. Their activities were found according to these values. The applicability of this method in weighted or unweighted relational structures was demonstrated through examples. In institutions with multiple departments and employees, the results obtained with the proposed method can be used to support decision-making processes.
Centrality with Entropy in Hypergraphs
Keywords: Engineering; Mühendislik