Sağlık Yöneticisi Kavramına İlişkin Bir Metafor Analizi - Yılmaz, Necla; Özer, Elif; Fettahoğlu, Rabia (Muş Alparslan Üniversitesi, 2020)
Buçalışmanın amacı, Sağlık Yönetimi Bölümü öğrencilerinin sağlık yöneticisineilişkin algılarının metaforlar aracılığıyla tespit edilmesidir. Bu amacayönelik olarak çalışmada nitel araştırma yöntemi tercih edilmiş olup, fenomenoloji (olgu bilim) deseninden yararlanılmıştır. Araştırmanın çalışmagrubunu Süleyman Demirel Üniversitesi İİBF Sağlık Yönetimi Bölümü’nde öğrenimgören 276 sağlık yöneticisi adayı oluşturmaktadır. Katılımcılardan “Sağlıkyöneticisi …………… gibidir; çünkü …………” şeklinde soru ile veriler eldeedilmiştir. Metaforların analizi ve yorumlanması; adlandırma, eleme ve arıtma, derleme ve kategori geliştirme, geçerlik ve güvenirliği sağlama ile verileribilgisayar ortamına aktarma olarak beş aşamada gerçekleşmiş ve veriler içerikanalizi kullanılarak incelenmiştir. Araştırma sonucunda üretilen metaforlar;yönetsel unsurlar, yönetici nitelikleri, hayati öneme sahip olması, liderliközellikleri taşıması, çok yönlü olması, sağladığı fayda, mesleğin algılananolumsuzlukları ve meslekteki konumu bakımından şeklinde 8 farklı kategorikapsamında ele alınmıştır.

Theaim of this study is to determine the perceptions of students of the HealthManagement Department about the health manager through metaphors. For thispurpose, qualitative research method was preferred in the study andphenomenology (phenomenology) pattern was used. The study group of the studyconsists of 276 candidates for health administrators studying at SüleymanDemirel University FEAS Health Management Department. From the participants, “Health manager is like ……………; because ………… ”question has been obtained withdata. Analysis and interpretation of metaphors; naming, screening and refining, compilation and category development, ensuring validity and reliability, andtransferring data to the computer environment took place in five stages and thedata were analyzed using content analysis. Metaphors produced as a result ofthe research; managerial elements, manager qualifications, vital importance, leadership features, versatility, benefits provided, perceived negativities ofthe profession and position in the profession are covered in 8 differentcategories.
A Metaphor Analysis to Related the Health Manager Concept
anemon
Keywords: sağlık yöneticisi; metafor analizi; nitel araştırma; Sağlık Yönetimi; Sağlık Yönetimi Öğrencileri; health manager; health management; health management students; metaphor analysis; qualitative research