Yurt Dışında Türkçe ve Türk Kültürü Dersine Katılan Öğrencilerin Türkçe Okuduğunu Anlama Başarıları - Arıcı, Bayram (My University, 2020)
Bu araştırma yurt dışında Türkçe ve Türk Kültürü dersine katılan öğrencilerin okuduğunu anlama beceri düzeylerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Federal Almanya’nın Nürnberg şehri ve çevresinde öğrenim görerek burada Türkçe ve Türk Kültürü dersine katılan çoğunlukla da Türk kökenli olan 4. sınıf öğrencilerinden oluşan 30’ar kişilik iki grup (deney grubu 30, kontrol grubu 30)oluşturmaktadır. Basit seçkisiz örnekleme yöntemiyle çalışma grupları belirlenmiştir. Deney grubuna dört ay boyunca haftada iki saat okuduğunu anlama çalışmaları yaptırılmıştır. Kontrol grubuna ise bu çalışmalar yaptırılmamıştır. 2016-2017 öğretim yılının ikinci döneminde yapılan uygulamanın başında ve sonunda her iki gruba da aynı metinler okutturulmuş, gruplardaki öğrencilerden okuduklarına ilişkin soruları cevaplamaları istenerek öğrencilerin cevapları sınav formu ve MEB tarafından hazırlanan ölçme-değerlendirme formu ile öz değerlendirme formu aracılığıyla değerlendirilmiştir. Araştırma öncesinde yapılan ön testte göre deney grubundaki öğrencilerin puan ortalaması 61,80; kontrol grubunda bulunan öğrencilerin puan ortalaması ise 61,60 olup gruplar arasında puan ortalaması yönünden önemli bir fark bulunamamıştır. Derslere katılan deney grubundaki öğrencilerin uygulama sonrasında yapılan sınavın ortalama puanları 81,00 kontrol grubunda bulunan öğrencilerin sınav puanlarının ortalaması ise 62,13 olarak tespit edilmiştir. Bu sonuçlara göre yapılan uygulamanın öğrencilerin okuduğunu anlama durumlarını olumlu yönde etkilediği tespit edilmiştir. Okuma-anlama uygulaması yapılan deney grubundaki öğrencilerin, uygulama yapılmayan kontrol grubundaki öğrencilerden daha başarılı oldukları, okuma kurallarına uygun olarak okudukları ve okuduğunu anlama becerilerinin geliştiği tespit edilmiştir. Uygulama başlangıcında okumaktan çekinen öğrencilerin uygulama sonunda okumaya daha istekli oldukları gözlenmiştir.

This research was carried out to determine the reading comprehension skill levels of students attending Turkish and Turkish Culture courses abroad. The study group of the research consists of two groups of 30 students (experimental group 30, control group 30), who are studying in the city of Nuremberg in the Federal Republic of Germany and its surroundings, and who attend Turkish and Turkish Culture lessons, mostly of Turkish origin. Working groups were determined by simple random sampling method. Understanding studies were carried out for the experimental group for four months reading twice a week. These studies were not made to the control group students. The same texts were taught to both groups at the beginning and end of the application in the second semester of the 2016-2017 academic year. According to the pretest results made before the research, the average score of the experimental group was 61.80; The mean score of the control group was 61.60, and no significant difference was found among the groupsin terms of the mean score. The average scores of the students in the experimental group who attended the classes after the application were 81.00; the average score of the students in the control group was determined to be 62.13. According to these results, it has been determined that the application performed positively affects students' reading comprehension status. It was determined that the students in the experimental group whose reading comprehension was applied were more successful than the students in the control group who did not practice, that they read in accordance with the reading rules and their reading comprehension skills improved. It was observed that the students who were afraid to read at the beginning of the application were more willing to read at the end of the application.
The Achievements of Students Attended to the Turkish and Turkish Culture Course Abroad