Yükseköğretimde Öğrencilerin Akademik, Sosyal ve Kültürel Faaliyetlere Etkin Katılımı. - İlhan, Elif; Çam, Şefika Sümeyye; Çam, Zekeriya (Gazi Üniversitesi, 2018)
Yükseköğretim bağlamında öğrencilerin akademik, sosyal ve kültürel faaliyetlere etkin katılımı son yıllarda özellikle dikkat çeken bir kavram haline gelmiştir. Öğrencilerden kendilerine sağlanan bu faaliyetlere etkin katılım göstermeleri beklenmektedir. Böylelikle öğrenciler, hem mesleki hem de sosyal yaşamlarında başarılı olmalarını sağlayacak olan pek çok niteliği kazanabilmektedir. Öğrencilerin akademik, sosyal, kültürel faaliyetlere etkin katılım göstermelerini sağlayacak olanaklar sunmak, onları bu konuda yönlendirmek ve onların çabalarını desteklemek üniversitelerin görevleri arasındadır. Bu görevlerin yerine getirilebilmesi için ise öncelikle mevcut durumun -öğrencilerin etkin katılım düzeylerinin- belirlenmesi gerekmektedir. Bu çalışmada öğrencilerin akademik, sosyal, kültürel faaliyetlere etkin katılım düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın modeli taramadır ve nicel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Çalışma grubunu 2016-2017 eğitim-öğretim yılında Ankara’daki bir devlet üniversitenin eğitim fakültesinin farklı bölümlerine devam eden 451 öğrenci oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından hazırlanan Üniversite Öğrencilerinin Akademik, Sosyal ve Kültürel Faaliyetlere Etkin Katılımı Anketi (ÜÖ-ASKFEKA) kullanılmıştır. Anketin kapsam geçerliliği için uzman görüşü alınmış; Cronbach Alpha Güvenirlik katsayısı ise .91 olarak belirlenmiştir. Veriler temel betimsel istatistik teknikleri ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda öğrencilerin akademik faaliyetlere katılım düzeyinin orta; sosyal ve kültürel faaliyetlere katılım düzeyinin ise düşük olduğu belirlenmiştir. Ayrıca öğrencilerin dersin öğretim elemanlarıyla ders dışında yeterli iletişim kuramadıkları, ancak birbirleriyle sürekli iletişim halinde oldukları, ders içi faaliyetlerin kendilerini zorlamadığı ancak sınavlarda zorlandıkları gibi diğer bazı sonuçlara da ulaşılmıştır. Üniversite öğrencilerinin akademik faaliyetlere etkin katılım düzeylerinin yükseltilmesi için öğretim programları öğrencilerin ders içinde ve dışındaki faaliyetlere etkin katılım göstermelerini sağlayacak şekilde geliştirilmelidir. Öğrencilerin sosyal ve kültürel faaliyetlere etkin katılım düzeylerinin yükseltilmesi için ise ücretsiz etkinlikler düzenlenmeli ve etkinliklere katılım göstermeleri konusunda onları teşvik edici çalışmalar yapılmalıdır.
Student Engagement in Academic, Social and Cultural Activities at Higher Education
Keywords: Yükseköğretim; Etkin katılım; Akademik Faaliyetler