Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ÖğretmenAdaylarının Değer Yönelimleri: İlahiyat -DKAB Karşılaştırması - Coskun, Mehmet Kamil (My University, 2017)
Bu araştırmanın amacı, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmen adaylarının değer yönelimlerinin tespiti ve farklı değişkenler açısından incelenmesidir. Örneklem olarak 2015-2016 öğretim yılında Atatürk Üniversitesi, Dicle Üniversitesi, İnönü Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesinin ilahiyat ile din kültürü ve ahlak bilgisi (DKAB) eğitimi programlarında öğrenim gören 348'i erkek, 102'si kız olmak üzere toplam 450 öğretmen adayı seçilmiştir Veri toplama araçları olarak, Kuşdil ve Kağıtçıbaşı tarafından geliştirilen Schwartz Değerler Listesi ve araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda öğrencilerin cinsiyete göre değer eğilimlerinin; Başarı, Hazcılık, Uyarılım birey düzeyi değerlerinde kız öğrenciler lehine anlamlı şekilde farklılaştığı anlaşılmıştır. Öğrencilerin sınıf düzeyleri ve değer eğilimleri arasındaki ilişkiye bakıldığında; Evrenselcilik, Gelenek ve Güvenlik birey düzeyi değerlerinde elde edilen puanların, üçüncü sınıf öğrencileri lehine anlamlı şekilde farklılaştığı görülmüştür. Öğrencilerin öğrenim gördükleri lisans programının değer yönelimlerini anlamlı şekilde farklılaştırmadığı anlaşılmıştır.

The aim of this research is to examine the value orientations of pre-service teachers of religious culture and ethics in terms of different variables. The sampling of the research consists of 450 students studying in divinity and in the department of religious culture education at Ataturk University, Dicle University, Inonu University, Ondokuz Mayis University, Selcuk University and Uludag University between 2015 and 2016 education year. As data collection tools, the Schwartz Values List developed by Kuşdil and Kağıtçıbaşı (2000) and the personal information form prepared by the researcher were used. As a result of the research, it was understood that students' value orientation to Success, Conformity, and Stimulation differed significantly in favor of female students. When the relationship between the class levels of the students and the value tendencies is examined; Universalism, Tradition and Security scores obtained at individual level values differed significantly in favor of third grade students. It has been understood that students' degree programs do not significantly differentiate scores at any individual level value.
Value Orientations of Pre-service Teachersof Religion: Comparison of Divinity andReligious Education