Sosyal Medyada Yemek Fotoğraflarının Kimlik İnşası Bağlamında Tüketimi: Instagram Örneği - Demirel, Gökhan; Karanfiloğlu, Mehmet (My University, 2020)
Kitle iletişim araçları insanların temel haber, bilgi ve eğlence kanallarıdır. Dijitalleşmeninbaşlattığı değişimlerle bu araçlar değişmiş, dönüşmüş ve bünyesine yenilerinikatmıştır. Sosyal medya olarak kabul edilen yeni kitle iletişim araçları insanlarınsosyalleşmelerinde, ilişki kurmalarında, haber, bilgi ve eğlenceye ulaşmalarındatemel rolü üstlenmiştir. Yayıncı ile seyirci arasında çift taraflı iletişim sağlayan sosyalmedya, içeriklerin anında değişmesini veya düzenlenmesini sağlayabilmektedir.Sosyal medyada en çok paylaşılan içeriklerin başında ise görsel içerikler gelmektedir.Özellikle de fotoğraflar, kullanıcının kendini sunma, ifade etme ve sosyal kimliğini inşaetme noktasında sıkça kullanılmaktadır. Yemek fotoğrafları bu bağlamıyla kimliğe dairoluşturulmak istenen imaja en çok katkı sağlayan öğelerden birini oluşturmaktadır.Instagram fotoğraf paylaşım özelliğiyle bu alanda kullanıcılara önemli bir katkısağlamaktadır. Çalışma kapsamında Instagram’da #yemek etiketi altında bulunanfotoğraflar içeriksel bağlamda incelenmiş ve paylaşımlar göstergebilimsel açıdançözümlenmiştir. Sonuç olarak, günlük 6 milyona yakın paylaşımın büyük bir kısmınınyemek ve yemek ile ilgili konulardan oluştuğu yapılan çalışmanın mikro ölçektekiörnekleminde ortaya çıkmıştır.

Mass media are the key channel for news, information, and entertainment of individuals. With the changes initiated by digitalization, these tools have changed, transformed, and added new ones. The new mass media, social media, have played a fundamental role in socializing, establishing relationships, accessing news, information, and entertainment. Social media, which provides two-sided communication between the broadcaster and the audience, can instantly change or edit the contents. Visual content is among the most shared things on social media. In particular, photographs are frequently used to present, express, and construct the social identity of the user. In this context, food photographs constitute one of the most contributing elements to the desired image of identity. Instagram photo-sharing feature provides a significant contribution to the user in this area. In the study, photos under the #yemek (“food” in Turkish) hashtag on Instagram were analyzed contentwise, and the posts were analyzed in semiotical. Consequently, it was revealed in the micro-scale sample of the study that the majority of the daily shares of nearly 6 million are comprised of food and food-related issues.
Consumption of Food Photos on Social Media in The Context of Identity Construction: The Sample of Instagram