11-13 yaş grubu kız basketbolcularda 12 haftalık pliometrik antrenmanın bazı motor becerilere etkisi - Yilanli, Adem (Muş Alparslan Üniversitesi, 2023)
Bu çalışmanın amacı, 11-13 yaş grubu kız basketbolcularda 12 haftalık Pliometrik antrenmanların bazı motor becerileri üzerine etkilerini araştırmaktır. Bu çalışmada deneysel metod uygulanmıştır. Çalışmaya herhangi bir sağlık sorunu ve sportif yaralanması olmayan 30 kız basketbolcu gönüllü olarak katılmıştır. Çalışmaya katılan sporcular basit rastgele örneklem tekniğine göre iki gruba ayırılmıştır. 15 kız basketbolcu pliometrik antrenman grubunu (PAG) (Yaş: 12±0,53 yıl, Boy: 153,60±2,67 cm, Kilo: 45,47±1,77 kg) diğer 15'i ise basketbol antrenman grubunu (BAG) (Yaş: 11,87±0,52 yıl, Boy: 155,60±1,35 cm, Kilo:45,80±1,78 kg) oluşturmuştur. PAG grubuna hafta içi 3 gün basketbol teknik-taktik antrenmanı ve haftada 2 gün pliometrik antrenman uygulanmıştır. BAG grubuna ise haftada 3 gün basketbol teknik-taktik antrenmanı ve haftada 2 gün kuvvet antrenmanı uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin analizinde SPSS paket programı kullanıldı. Verilerin normallik varsayımı Shapiro-Wilk testi ile belirlendi. Normal dağılım gösteren verilerde bağımsız gruplar için Independent Samples T Testi ve bağımlı gruplar için Paired Samples T Testi kullanıldı. İstatistiksel karşılaştırmalarda anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edildi. Sonuç olarak; 12 haftalık Pliometrik antrenmanın çeviklik, dayanıklılık, sürat, esneklik ve kuvvet gibi motorik özelliklerin gelişimine katkı sağladığı belirlenmiştir.

The aim of this study is to investigate the effects of 12-week plyometric training on some motor skills in 11-13 age group female basketball players. Experimental method was applied in this study. 30 basketball players without any health problems and sports injuries participated in the study voluntarily. The athletes participating in the study were divided into two groups according to the simple random sampling technique. 15 female basketball players participated in the plyometric training group (PAG) (Age: 12±0.53 years, Height: 153.60±2.67 cm, Weight: 45.47±1.77 kg) and the other 15 participated in the basketball training group (BAG) (Age: 11.87±0.52 years, Height: 155.60±1.35 cm, Weight: 45.80±1.78 kg). The PAG group received basketball technical-tactical training 3 days a week and plyometric training 2 days a week. On the other hand, the BAG group received basketball technical-tactical training 3 days a week and strength training 2 days a week. The SPSS program is used in the analysis of the data obtained from the research. The assumption of normality of the data is determined by the Shapiro-Wilk test. The Independent Samples T Test for independent groups and the Paired Samples T Test for dependent groups are used for normally distributed data. In statistical comparisons, the level of significance is accepted as p<0.05. In conclusion; It has been determined that 12-week plyometric training contributes to the development of motoric features such as agility, endurance, speed, flexibility and strength.
Investigate the effects of 12 weeks plyometric training on some motor skills in 11-13 age group female basketball players
Keywords: Spor; Sports