E-NABIZ KULLANICI DENEYİMİ ÖLÇEĞİ: BİR ÖLÇEK GELİŞTİRME ÇALIŞMASI - Karaibrahimoglu, Adnan; Parlak, Şeyma; Koçaş, Meryem; Küçük, Feyza (My University, 2026)
Bu çalışmanın amacı, e-nabız uygulaması kullanıcı deneyiminin tespitine yönelik bir ölçme aracı geliştirmektir. E-nabız uygulaması bireylerin sonuç raporları, aşı bilgileri, doktor bilgileri gibi birçok sağlık bilgisine ulaşabilecekleri bir uygulamadır. Bireylere sağlık bilgilerine erişim kolaylığı sağlamaktadır. Literatürde e-nabız uygulaması ile ilgili çalışmalar mevcuttur. Ancak bireylerin e-nabız kullanımına yönelik deneyimlerini ölçen bir ölçüm aracına rastlanmamıştır. Araştırma metodolojik tipte tasarlanmıştır. Araştırmanın örneklemini 694 birey oluşturmuştur. Verilerin toplanması için “Sosyodemografik Özellikler Soru Formu” ve taslak halindeki “e-Nabız Kullanıcı Deneyim Ölçeği” kullanıldı. Veriler SPSS programına aktarıldı. Ölçeğin geçerliliğinin sağlanabilmesi için kapsam geçerliliği, açımlayıcı faktör analizi ve doğrulayıcı faktör analizi; ölçeğin güvenirliğinin belirlenmesinde Cronbach Alfa değeri kullanıldı. Açımlayıcı faktör analizi sonucunda ölçek 25 madde 4 alt boyuttan oluşmuştur. Doğrulayıcı faktör analizi sonucunda uyum iyiliği indeks değerleri RMSEA=0,069, CFI=0,959; NFI=0,918; GFI=0,853 ve TLI=0,908 olarak hesaplanmıştır. Ölçeğin toplam ve faktör Cronbach Alfa güvenirlik değeri 0.959 olarak tespit edilmiştir. Ölçek 25 madde 4 boyuttan oluşmaktadır. E-Nabız Kullanıcı Deneyimi Ölçeği'nin geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracı olduğu tespit edilmiştir.
Keywords: Tıbbi İnformatik; Sağlık Politikaları ve Hizmetleri