Muş ili güneş enerjisi potansiyelinin makine öğrenmesi ile tahmini - Şener, ırem Fatma (Muş Alparslan Üniversitesi, 2024)
Enerji üretimi tahmini, karar verme süreçleri ve değişken enerji kaynaklarının şebekeye entegrasyonu için kritik öneme sahiptir, çünkü bu tahminler, enerji arzındaki dalgalanmaların farklı zaman ve mekansal ölçeklerde ele alınmasını sağlar. Özellikle güneş enerjisi sektörü, yenilenebilir enerji üretiminde yüksek üretim payına sahiptir. Güneş enerjisi insanlığın enerji ihtiyaçlarını temiz, yenilenebilir ve sürdürülebilir bir şekilde karşılayabilecek potansiyele sahiptir. Fosil yakıtların çevresel etkilerinden kaçınılması ve iklim değişikliği ile mücadelede güneş enerjisi önemlidir. Güneş enerjisi üretimiyle doğrudan ilişkili olan güneş radyasyonu tahmini bu üretim sürecine katkı sağlayacaktır. Türkiye'nin Doğu Anadolu bölgesindeki Muş İli için yapılan bu tez çalışması, İlin güneş enerjisi potansiyeline katkı sağlayacak güneş radyasyonu günlük tahmini için zaman serisi ve regresyon makine öğrenmesi yöntemleri kullanılarak gerçekleştirildi. 2018 ile 2023 yılları arasındaki meteorolojik veriler kullanılarak günlük güneş radyasyonu tahmini yapıldı. Kullanılan yöntemlerle başarılı tahminler yapıldı. Çalışmanın sonuçları Muş'un güneş enerjisi üretimi için önemli bir potansiyele sahip olduğunu göstermektedir.

Energy production forecasting is of critical importance for decision-making processes and the integration of variable energy sources into the grid, as these forecasts allow fluctuations in energy supply to be addressed at different time and spatial scales. In particular, the solar energy sector has a high production share in renewable energy production. Solar energy has the potential to meet humanity's energy needs in a clean, renewable and sustainable way. Solar energy is important in avoiding the environmental impacts of fossil fuels and combating climate change. Solar radiation forecasting, which is directly related to solar energy production, will contribute to this production process. This thesis study for Muş Province in the Eastern Anatolia Region of Turkey was carried out using machine learning methods to determine the solar energy potential of the province. Solar radiation prediction was performed with time series and regression methods using meteorological data between 2018 and 2023. Successful forecasts were made with the methods used. The results of the study show that Muş has a significant potential for solar energy production.
Forecasting the solar energy potential of Muş province with machine learning
Fen Bilimleri Enstitüsü, Nükleer Enerji ve Enerji Sistemleri Ana Bilim Dalı
Keywords: Enerji; Energy