Osmanli Imparatorlugu Öncesi Anadolu Ekonomisi: Kapsamli Bir Analiz - Bedirhanoglu, Hüseyin Erkan (Irfan ERSIN, 2025)
Bu çalisma, Osmanli Imparatorlugu'nun yükselisinden önce Anadolu'nun karmasik ekonomik manzarasini inceliyor ve Bizans, Selçuklu ve çesitli Anadolu beyliklerinin egemen oldugu döneme odaklaniyor. Anadolu'nun ekonomisi, Dogu ile Bati'yi birbirine baglayan önemli ticaret yollari üzerindeki stratejik konumuyla sekillenmis ve ipek, baharat, tekstil ve metallerde canli bir ticareti tesvik etmistir. Tarimsal üretim, gelismis sulama ve arazi yönetim sistemleriyle desteklenen verimli bölgelerde gelismistir. Konya ve Kayseri gibi kent merkezleri ticari ve kültürel merkezler olarak hizmet ederken kirsal ekonomiler yerel pazar ve geçimlik topluluklari ayakta tutmustur. Mogol akinlari ve degisen siyasi güçler hem kesintilere hem de yeni ekonomik dinamiklere yol açmistir. Bu çalisma, tarihi kayitlar, ticaret verileri ve arkeolojik bulgularin analizi yoluyla bölgenin ekonomik direnci ve karmasikligini vurgulayarak Osmanli yönetimi altinda gerçeklesecek dönüsümler için sahneyi hazirlamaktadir.

This study examines the complex economic landscape of Anatolia prior to the rise of the Ottoman Empire, focusing on the period dominated by the Byzantine Empire, the Seljuks, and various Anatolian beyliks. Anatolia’s economy was shaped by its strategic position along major trade routes connecting East and West, fostering vibrant commerce in silk, spices, textiles, and metals. Agricultural production thrived in fertile regions, supported by sophisticated irrigation and land management systems. Urban centers such as Konya and Kayseri served as commercial and cultural hubs, while rural economies sustained local markets and subsistence communities. The Mongol incursions and shifting political powers introduced both disruptions and new economic dynamics. Through analysis of historical records, trade data, and archaeological findings, this study highlights the region’s economic resilience and complexity, setting the stage for the transformations that would follow under Ottoman rule.
Anatolian Economy before the Ottoman Empire: A Comprehensive Analysis
Keywords: Macroeconomics (Other); Makro Iktisat (Diger)