Tarih - Dil ve Yorum Çerçevesinde Kur’an’ı Tanımak -Kur’an İlimlerine Dair Bir Tasnif Denemesi- - Bilgin, Abdülcelil (İnönü Üniversitesi, 2018)
Özet Bu makalenin birincil hedefi, farklı meslek gruplarına mensup kişilere ve İlahiyat eğitimi alan öğrencilere Kur’an’ı tanıtmaktır. Bu çalışmaya göre Kur’an’ı tanımak, onu anlamaya katkı sağlamakla beraber kısmen farklı bir duruma işaret eder. Bu farklılığın temel nedeni, tanıma olgusunun daha çok tarih, dil ve yorum gibi Kur’an’ın harici çerçevesiyle; anlamanın ise dışsal çerçeveyi göz ardı etmemek kaydıyla daha çok Kur’an metniyle ilgili olmasıdır. Makalenin diğer bir hedefi ise Kur’an İlimlerini oluşturan belli başlı konuları tarih, dil ve yorum gibi olgular çerçevesinde tasnif etmeye çalışmaktır.
Keywords: Kur’an; Kur’an İlimleri; Tanımak