Tayfun Pirselimoğlu'nun romanlarının yapı ve tema bakımından incelenmesi - Çolak, Gizem (Muş Alparslan Üniversitesi, 2024)
Bu tezin amacı, Tayfun Pirselimoğlu'nun romanlarını yapı ve tema bakımından ayrıntılı incelemektir. Hem bir edebiyatçı hem sinemacı hem de ressam olan Tayfun Pirselimoğlu, çok yönlü bir kişiliktir. Günümüz Türk romanında kendine has tarzı ve üslubuyla önemli yeri olan bir yazardır. Bu zamana kadar yazmış olduğu yedi roman, hem Doğu hem Batı kültürüne göndergelerle dolu, postmodern anlatım tekniklerinin yoğun olarak kullanıldığı eklektik yapıtlardır. "Tayfun Pirselimoğlu'nun Romanlarının Yapı ve Tema Bakımından İncelenmesi" başlıklı bu çalışma, iki bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde, Tayfun Pirselimoğlu'nun hayatı, edebi kişiliği ve eserleri hakkında bilgiler verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde ise Pirselimoğlu'nun romanları, yapı ve tema bakımından incelenmiştir. Bu romanlar: Çöl Masalları, Kayıp Şahıslar Albümü, Malihulya, Şehrin Kuleleri, Kerr, Berber ve Kadastrocu'dur. Romanlar yapı bakımından olay örgüsü, anlatıcı ve bakış açısı, şahıs kadrosu, zaman, mekân ve anlatım teknikleri açısından her eser dâhilinde ayrı ayrı ele alınmıştır. Tema kısmında ise yazarın eserlerinde ağırlıklı olarak durduğu meseleler irdelenmiştir.

The aim of this thesis is to research Tayfun Pirselimoğlu's novels thoroughly in terms of structure and theme. Being a literator, scriptwriter and on artist Tayfun Pirselimoğlu has a sophisticated personality. He is a writer who has an important place in current Turkish literature with his spesific wordiry and style. His seven nowels he has written until now, which are full of references to both east and weat culture, are eclectical Works in which postmodern expressing techniques are intensely used. The study entitled as "Examination of Tayfun Pirselimoğlu's Novels in Terms of Structure and Theme" consists of three chapters. In the first chapter, there is information about Tayfun Pirselimoğlu life, literary identity and Works. In the second chapter, Pirselimoğlu's novels have been analyzed in terms of structure and theme. These novels are: Çöl Masalları, Kayıp Şahıslar Albümü, Malihulya, Şehrin Kuleleri, Kerr, Berber and Kadastrocu. The novels have been studied individually in the aspects of structure, plot, narrates and point of view, character codre time, place and instruction techniques. In the theme part the issues, which the writer emphasizes mostly, are studied.
Examination of Tayfun Pirselimoğlu's novels in terms of structure and theme
Sosyal Bilimler Enstitüsü, Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı; Turkish Language and Literature