Eğitimcilerin Gözünden Ayrımcılık Karşıtı Eğitim Programı’na ilişkin Bir Metafor Çalışması - Koşana, Yekta; Kurua, Nilüfer; Korkmaza, Aysel; Karademirb, Abdülhamit; Aakman, Berrin (My University, 2018)
Bu araştırmada olgu bilim deseni kullanılarak öğretim üyelerinin, okul öncesi öğretmenlerinin ve okul öncesi öğretmen adaylarının Ayrımcılık Karşıtı Eğitim Programlarına (AKEP) yönelik metaforlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 17 üniversitenin Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Öğretmenliği Anabilim Dalı'nda görev yapan 22 öğretim üyesi, ve bu üniversitelerin Okul Öncesi Öğretmenliği Anabilim Dalları'nın 4. sınıflarında okuyan 71 okul öncesi öğretmen adayı, 9 farklı ilden 36 okul öncesi öğretmeni olmak üzere toplam 129 katılımcı oluşturmuştur. Araştırmanın verileri araştırmacılar tarafından oluşturulan anket formu aracılığı ile toplanmıştır. Katılımcılardan elde edilen veriler, içerik analizi yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Yapılan analizlerde, katılımcıların AKEP' e yönelik ürettikleri metaforlar incelenmiş ve bu metaforlara ilişkin kategoriler oluşturulmuştur. Katılımcıların demografik özelliklerine göre metaforlarındaki farklılıklar incelenmiştir. Araştırma sonucunda, AKEP'e yönelik öğretim üyelerinin 17, öğretmenlerin 28 ve öğretmen adaylarının 30 farklı metafor ürettikleri görülmüştür. Öğretim üyelerinin geliştirdikleri metaforların uzmanlık alanı ve cinsiyete, öğretmen adaylarının geliştirdikleri metaforların yaşa ve cinsiyete, öğretmenlerin ise; hizmet süresi, görev yaptığı okul türü, öğrenim durumu ve yaşa göre farklılık göstermiştir

The purpose of this research is to review the perceptions of faculty members, preschool teachers, and pre-school teacher candidates with regard to the Anti-Bias Education Programs (ABEP) by using a phenomenological pattern. The participants’ metaphors on ABEP were established and categorized and the differences in participants’ perceptions were analyzed in terms of their demographic characteristics such as age, gender, and service time. The working group of this research consisted of 129 participants: from 17 universities, 22 faculty members from the Education Faculty Pre-school Education Departments and 71 pre-school teacher candidates, studying in the fourth year of the Pre-School Education Departments; and 36 pre-school teachers from 9 different cities. The findings of this study show that faculty members produced 17, teachers produced 28 and teacher candidates produced 30 different metaphors about ABEP. The faculty members’ metaphors vary in terms of age and service time, whereas the teachers’ vary in terms of service time, type of institution, education level and age. Teacher candidates’ metaphors vary in terms of age and gender
Metaphors in Anti-Bias Educational Program: Educators’ Voices
Keywords: Matematik; Eğitim, Eğitim Araştırmaları; Eğitim, Özel