Sığınmacılara Yönelik Önyargı Ölçeğinin Türkçeye Uyarlanması ve Psikometrik Yönden İncelenmesi - Güner, Halim; Sarıkaya, Aylin Kirişçi (My University, 2021)
Hukuki olarak farklı adlar ile anılsa da sığınmacılar ve mülteciler, genel bir ifade ile ellerinde olmayan zorunlu nedenler yüzünden kendi yurtlarından göçe zorlanmış ve başka ülkelere kaçmış insanlardır. Yerel toplumun sığınmacılara yönelik besledikleri önyargının ölçülmesi birçok ülke politikası için gerekli bir veridir. Bu nedenlerle, ülkemiz için oldukça önemli görülen sığınmacılar konusuna bir katkı sunması adına Anderson (2018)’un Sığınmacılara Yönelik Önyargı Ölçeği Türkçeye uyarlanmıştır. Ölçek maddeleri çeviri işlemi adımlarına uygun olarak Türkçeye çevrilmiştir. Ölçeğin Türkçe hali dil ve kültür açısından uzmanlarca değerlendirilmiştir. Ölçek üniversite öğrencilerine uygulanmış ve analizler farklı örneklem sayıları üzerinden yapılmıştır. Açımlayıcı faktör analizi için 345, doğrulayıcı faktör analizi için 255 ve ölçüt geçerliliği için 97 üniversite öğrencisinden veri toplanmıştır. AFA sonucunda çıkan 11 maddelik ve tek boyutlu yapı toplam varyansın %47’sini açıklamıştır. Maddelerin yük değerleri .792 ile .489 arasında değişmiştir. Tek boyutlu yapı DFA sonucunda yeterli uyum indeksleri vermiştir. Ölçüt geçerliliğinde, iç tutarlılık katsayıları ve %27’lik t-testi sonuçlarında anlamlı ve yeterli değerler elde edilmiştir. Sonuç olarak ölçeğin Türkçeye uyarlanmış halinin hem tek boyutlu hem de iki boyutlu yapıda kullanılabileceği düşünülmektedir.