Dilthey’de Tarih ve Anlam - Müminoğlu, Kasım (My University, 2020)
Dilthey’in düşüncesinde tarihi yaşamın ana unsurları olarak, din, sanat, bilim ve medeniyet,insanın bu dünyada nasıl bir varlık olduğunu gösteren en önemli amillerdir. Dilthey’in tarihfelsefesinde transandantal değişim bu şekilde meydana gelmektedir. Bu makalede, tarih konusunaanlam metodu ile yaklaşmakla birlikte tin bilimlerinde anlamayı sadece bir metot olarak değil aynızamanda “Varlık” alanını kuşatan bir hareket olarak ele almış olan Dilthey’in felsefi düşüncesineaydınlık getirmeyi amaçlıyoruz. Bu amacı gerçekleştirmek için Dilthey’in tarih, tarihsellik, tarihselakıl, ruhsal yaşam gibi düşüncelerine ve bütün bunlar sayesinde onu anlam metoduna getirmiş olantartışmalara yer vermeyi düşünüyoruz.