Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmen Adaylarının Benimsedikleri Eğitim Felsefeleri - Coşkun, Mehmet Kamil (My University, 2019)
Araştırmada, din kültürü ve ahlak bilgisi (DKAB) öğretmen adaylarının benimsedikleri eğitim felsefeleri belirlenmiş; bölüm, cinsiyet, sınıf düzeyi gibi çeşitli değişkenlerin etkisi ortaya çıkarılmıştır. Araştırmanın örneklemini çeşitli üniversitelerin İlahiyat ve DKAB Eğitimi programlarında öğrenim gören 288 öğrenci oluşturmaktadır. Tarama modelinde betimsel olarak yürütülen araştırmada; Çetin, İlhan ve Arslan tarafından geliştirilen “Felsefi Tercih Değerlendirme Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırmaya katılan DKAB öğretmen adaylarının daimici - esasici eğitim felsefelerini, ilerlemeci - yeniden kurmacı eğitim felsefelerine göre daha çok benimsedikleri görülmüştür. Araştırmada, cinsiyetin ve öğrenim görülen lisans programının öğretmen adaylarının benimsedikleri eğitim felsefeleri üzerinde etkili bir değişken olmadığı; buna karşın sınıf düzeyi değişkeninin öğretmen adaylarının benimsedikleri eğitim felsefelerini anlamlı şekilde farklılaştırdığı tespit edilmiştir.

The aim of this research is to examine the educational philosophies adopted by pre-service teachers of religious culture and ethics in terms of different variables. The sampling of the research consisted of 288 students studying in the Department of Divinity and in the Department of Religious Education. As data collection tools, “Philosophy Preference Assessment Scale” which had been developed by Çetin, İlhan and Arslan was used. It was understood that the pre-service teachers of religion were more likely to adopt traditional philosophies of education, which are based on perennialism and essentialism. The variables gender and department did not have a significant effect on the results, whereas the variable grade had a significant effect on the extent to which they adopted traditional or contemporary philosophies of education.
Educational Philosophies Adopted by Pre-service Teachers of Religion