Muş ekolojik koşullarında bazı sorgum genotiplerinin ot ve kalite özelliklerinin belirlenmesi - Coşkun, Fazlı (Muş Alparslan Üniversitesi, 2024)
Araştırma 2022 yılında Muş ilinde yürütülmüştür. Araştırmada amaç Muş Ekolojik koşullarına bazı 14 Sorgum ve Sorgum Sudan otu melezi ile 4 adet çeşit adayında ( Akdarı, 26, Mataco, Talisman, Karaca Melez, 305, Uzun, Hulk, Gözde 80, E.Sumac, Rox, 310, Aldarı, Öğretmen Oğlu, 314, Leoti, Erdurmuş, Beydarı) genotiplerinin ot verim ve kalitesi belirlenmesi amacıyla desadüf blokları deneme desenine göre 3 tekrarlı olarak yapılmıştır. Bitkilerin; boyu 96,33-243,66 cm, yaprak sayısı 8-11,6 adet, tek bitki ağırlığı 868,33-2418,33 gr, kuru madde verimi dekara 345,95-1057,18 kg, ham protein oranı 6,08-10,02 kg/da, ADF 31,84-37,13, NDF 57,29-65,53. Bu çalışmada araştırma sonucuna göre kalite bakımından Leoti, Uzun ve Beydarı çeşitleri ön plana çıkarken; verim bakımından ise Gözde 80, Uzun ve Mataco çeşitleri ön plana çıkmıştır. Muş ve benzeri ekolojik koşullarda iyi bir verim elde etmek için Gözde 80, Uzun veya Mataco çeşitlerinden birinin yetiştirilmesi önerilebilir. Hem verim hem de kalite bakımından değerlendirildiğinde ise yüksek istatistiki gruplar içinde olan Uzun çeşidinin kullanılması elverişli olacaktır.

The researc was conducted in Muş province in 2022. The aim of the research was to test some 14 sorghum and sorghum sudan grass hybrids and 4 candidate varieties (Akdarı, 26, Mataco, Talisman, Karaca Melez, 305, Uzun, Hulk, Gözde 80, E.Sumac, Rox, 310, Aldarı, Teacher) in Muş ecological conditions. In order to determine the grass yield and quality of genotypes (Son, 314, Leoti, Erdurmuş, Beydarı), the randomization blocks were made in 3 replicates according to the trial design. of plants; height 96.33-243.66 cm, number of leaves 8-11.6, single plant weight 868.33-2418.33 g, dry matter yield 345.95-1057.18 kg per decare, crude protein rate 6.08 -10.02 kg/da, ADF 31.84-37.13, NDF 57.29-65.53. According to the results of this study, Leoti, Uzun and Beydarı varieties stand out in terms of quality; In terms of productivity, Gözde 80, Uzun and Mataco varieties came to the fore. In order to obtain a good yield in Muş and similar ecological conditions, it may be recommended to grow one of the Gözde 80, Uzun or Mataco varieties. When evaluated in terms of both yield and quality, it would be appropriate to use the Uzun variety, which is in the high statistical groups.
Determination of weed and quality characteristics of some sorghum genotypes in Muş ecological conditions
Fen Bilimleri Enstitüsü, Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Ana Bilim Dalı
Keywords: Ziraat; Agriculture