Evlilik yaşam doyumu ve aile aidiyetinin evlilik kalitesini yordayıcı gücü - Baysal, Emine Merve (Muş Alparslan Üniversitesi, 2026)
Bu araştırmanın amacı evli bireylerin evlilik kalitesi, aile aidiyeti ve evlilik yaşam doyumu arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bununla birlikte evlilik kalitesinin cinsiyet, çalışma durumu, yaş, eğitim düzeyi, evlilik süresi, çocuk sayısı, gibi çeşitli demografik özellikler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya Batman ilinde yaşayan 462'si (%63.4) kadın, 267'si (%36.6) erkek olmak üzere toplam 729 evli birey katılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Evlilik Kalitesi Ölçeği, Aile Aidiyeti Ölçeği, Evlilik Yaşam Doyumu Ölçeği ve Demografik Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırmada nicel araştırma modellerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Verilerin analizinde Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı, Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi, Bağımsız Gruplar t-Testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre evlilik kalitesi, aile aidiyeti ve evlilik yaşam doyumu arasında pozitif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler olduğu saptanmıştır. Aynı zamanda aile aidiyetinin alt boyutları (kendilik aidiyeti, aile aidiyeti) ve evlilik yaşam doyumunun birlikte evlilik kalitesini istatistiksel olarak anlamlı biçimde yordadığı ve evlilik kalitesi toplam varyansının %57.5'ini açıkladığı tespit edilmiştir. Ayrıca araştırmada katılımcıların evlilik kalitesi düzeylerinin; yaş, eğitim düzeyi, evlilik süresi, çocuk sayısı değişkenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı biçimde farklılaştığı; cinsiyet ve çalışma durumuna göre istatistiksel olarak anlamlı biçimde farklılaşmadığı tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular alanyazın çerçevesinde tartışılmış ve sonuçlara ilişkin öneriler sunulmuştur.

The purpose of this study is to examine the relationship between marital quality, family belonging, and marital life satisfaction among married individuals. Furthermore, it aims to examine marital quality in terms of various demographic characteristics such as gender, employment status, age, education level, duration of marriage, and number of children. A total of 729 married individuals participated in the study, 462 (63.4%) of whom were women and 267 (36.6%) were men living in Batman province. The Marriage Quality Scale, Family Belonging Scale, Marital Life Satisfaction Scale, and Demographic Information Form were used as data collection tools in the study. The correlational survey model from quantitative research models was used in the study. Pearson's Moment Correlation Coefficient, Multiple Linear Regression Analysis, Independent Groups t-Test, and One-Way Analysis of Variance (ANOVA) were used in the analysis of the data. According to the findings of the study, positive and statistically significant relationships were found between marital quality, family belonging, and marital life satisfaction. At the same time, it was found that the sub-dimensions of family belonging (self-identity, family belonging) and marital life satisfaction together predict marital quality in a statistically significant way and explain 57.5% of the total variance in marital quality. Furthermore, the study found that participants' levels of marital quality differed statistically significantly according to age, education level, length of marriage, and number of children; however, they did not differ statistically significantly according to gender and employment status. The findings were discussed within the framework of the literature, and recommendations regarding the results were presented.
The predictive power of marital satisfaction and family belonging on marital quality
Keywords: Psikoloji