OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ STEM EĞİTİMİNE YÖNELİK ZİHİNSEL MODELLERİ VE GÖRÜŞLERİ - Çiftçi, Ayşe; Topçu, Mustafa Sami (My University, 2021)
Mevcut araştırmanın amacı, STEM eğitimi sonrasında okul öncesi öğretmen adaylarının STEM eğitimine yönelik zihinsel modellerini ve görüşleriniincelemektir. Bu kapsamda on dört hafta boyunca STEM eğitimine yönelik etkinlikler gerçekleştirilmiştir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden fenomenoloji yöntemi kullanılmıştır. Araştırma, “Okul Öncesinde Fen Eğitimi’ adlıders kapsamında araştırmaya gönüllü olarak katılan ve daha önce STEM eğitimialmamış olan 39 okul öncesi öğretmen adayı ile yürütülmüştür. Öğretmen adaylarının STEM eğitimine yönelik zihinsel modelleri çizimler aracılığıyla, görüşleriise odak grup görüşmesi ile değerlendirilmiştir. Odak grup görüşmesinden veçizimlerden elde edilen verilerin analizinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır.Analiz sonucunda, öğretmen adaylarının STEM eğitimine yönelik zihinsel modelleri ile ilgili 6 tema ortaya çıkmıştır: STEM eğitiminin özellikleri, öğrenme vebaşarı, beceri, duyuşsal özelliklerin gelişimi, tasarım ve ürün, tasarım odağı. Öğretmen adaylarının görüşlerinin analizi sonucunda ise STEM eğitimini derslereentegre etme, destekleyici öğretim yöntem ve teknikleri, ölçme ve değerlendirmeyöntemleri olmak üzere 3 tema ortaya çıkmıştır. Öğretmen adaylarının STEMeğitimine yönelik zihinsel modellerinin ve görüşlerinin, öğrenme ortamlarındagerçekleştirilecek uygulamaların ve öğretmen eğitimi programlarının yenidendüzenlenmesine katkı sağlayacağı düşünülmektedir

The aim of the present research is to examine the pre-service preschool teachers’ mental models and opinions about STEM education. In this context, activities for STEM education were held for fourteen weeks. In the research, phenomenology method, one of the qualitative research methods, was used. The research was carried out with 39 pre-service pre-school teachers who voluntarily participated in the study within the scope of the lesson named “Science Education in Preschool” and who had not received any STEM education before. The mental models of pre-service teachers for STEM education were evaluated through drawings, and their opinions were evaluated through focus group interview. Content analysis method was used to analyze the data obtained from the focus group interview and drawings. As a result of the analysis, 6 themes related to the mental models of pre-service teachers for STEM education have emerged: characteristics of STEM education, learning and success, skill, development of affective characteristics, design and product, design focus. As a result of the analysis of the pre-service teachers’ opinions, 3 themes, namely integrating STEM education into lessons, supportive teaching methods and techniques, measurement and evaluation methods, have emerged. It is thought that the pre-service teachers’ mental models and opinions regarding STEM education will contribute to the reorganization of practices and teacher education programs to be carried out in learning environments.
MENTAL MODELS AND OPINIONS OF PRE-SERVICE PRESCHOOL TEACHERS ABOUT STEM EDUCATION