2018 Yılı Liseye Geçiş Sınavı (LGS) Matematik Sorularının Öğrenme Alanları ve Yenilenmiş Bloom Taksonomisi Bağlamında Değerlendirilmesi - Ekinci, Onur; Bal, Ayten Pınar (Muş Alparslan Üniversitesi, 2019)
The aim of this research is to determine the level of cognitive skillsby comparing the Mathematics course questions asked in 2018 with the learningareas of 5th, 6th, 7th and 8th grade curriculum of Elementary MathematicsTeaching Program. The research data was obtained through a document review in thecontext of the qualitative research method. The exam consisted of 20Mathematics questions. Descriptive statistics was usedduring the analysis of the data. The reliability of the analysis wasre-examined according to expert opinions. As a result of this researchanalysis, it is seen that the LGS questions measure the cognitive skills onlyat the stages of application and analysis.

Buaraştırma, İlköğretim Matematik Dersi 5., 6., 7. ve 8. Sınıflar öğretimprogramında yer alan öğrenme alanlarıyla, 2018 yılı Liseye Geçiş Sınavı’ndasorulan Matematik dersi soru alanları  arasındakiilişkinin belirlenmesi ve bu sorular ile Yenilenmiş Bloom Taksonomisine görehangi düzeyde  bilişsel süreçlerinölçüldüğünün ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Araştırma verileri nitelaraştırma yöntemi çerçevesinde doküman incelenmesi ile elde edilmiştir. Sınav toplam 20 matematik sorusu içermektedir. Verilerin analizinde betimsel istatistiktenyararlanılmıştır. Bu bağlamda öncelikle soru tipleri Yenilenmiş Bloomtaksonomisi kapsamında incelenerek, sorular çeşitli alt başlıklar altındatoplanmıştır. Ayrıca, uzman görüşlerinden deyararlanılarak, yapılan analizin güvenirliği kontrol edilmiştir. Araştırmanınsonucunda ise LGS soru tiplerinin, Yenilenmiş Bloom Taksonomisinin sadeceuygulama ve analiz etme basamaklarındaki bilişsel süreçleri ölçtüğü sonucunaulaşılmıştır.
Evaluation of High School Entrance Exam (LGS)2018in Terms of Mathematics Learning Field and Revised Bloom Taxonomy
anemon
Keywords: LGS; Mathematics lesson; Revised Bloom taxonomy; Learning area; Liseye Geçiş Sınavı; Matematik dersi; Yenilenmiş Bloom Taksonomisi; Öğrenme alanı